L.Reuteri ATCC PTA 6475 to fascynuj─ůcy mikroorganizm i bardzo szczeg├│lny szczep bakterii. Nale┼╝y do grupy psychobiotyk├│w, czyli bakterii kt├│re wp┼éywaj─ů na zachowanie cz┼éowieka. Szacuje si─Ö, ┼╝e przed 60 laty szczep ten by┼é cz─Ö┼Ťci─ů mikrobiomu wi─Ökszo┼Ťci ludzi ┼Ťwiata zachodu, ale dzisiaj posiada go jedynie 1 na 20 os├│b.

Niesamowite w┼éa┼Ťciwo┼Ťci jakie przynosi jogurt L.Reuteri to g┼éadsza, zdrowsza sk├│ra i sp┼éycone zmarszczki, odbudowa m┼éodzie┼äczych zasob├│w energii, wzmocniona si┼éa i mi─Ö┼Ťnie, przyspieszone gojenie i regeneracja oraz zwi─Ökszone pok┼éady empatii. Innymi s┼éowy, mikroorganizm ten powoduje efekt odwr├│cenia starzenia. W tym momencie jestem pewien, ┼╝e mam Twoj─ů uwag─Ö, wi─Öc zaczynamy ­čÖé

CZYTAJ TAK┼╗E: PSYCHOBIOTYKI – Sk─ůd Bra─ç Bakterie, kt├│re Rozweselaj─ů?

Niezwyk┼ée w┼éa┼Ťciwo┼Ťci L.Reuteri

Na t─Ö chwil─Ö ATCC PTA 6475 i DSM 17938 to jedyne szczepy reuteri, o kt├│rych wiemy, ┼╝e prowokuj─ů sekrecj─Ö oksytocyny w m├│zgu. Oksytocyna to ten sam hormon, kt├│ry wydziela si─Ö np. w trakcie przytulania z ukochan─ů osob─ů i jest uwa┼╝any za jeden z kluczowych hormon├│w odm┼éadzaj─ůcych. Rezultaty to:

  • Wyg┼éadzenie sk├│ry i sp┼éycenie zmarszczek, powodowane dos┼éown─ů eksplozj─ů produkcji kolagenu w sk├│rze
  • Przyspieszenie gojenia ran niemal 2x
  • Zredukowany apetyt, dzia┼éanie anoreksogenne, jedzenie nadal smakuje wspaniale, ale zneutralizowane s─ů napady g┼éodu
  • Zwi─Ökszenie poziomu testosteronu u m─Ö┼╝czyzn. Yeah, baby! ­čĺ¬
  • Co za tym idzie, zwi─Ökszenie poziomu libido.
  • Utrzymanie g─Östo┼Ťci tkanki kostnej, L.Reuteri doskonale rokuje jako metoda zapobiegania osteoporozie
  • G┼é─Öbszy sen ÔÇö ten korzystny wp┼éyw jest jednak obserwowany u mniej ni┼╝ 20% badanych.
  • Zwi─Ökszona empatia i potrzeba kontaktu z drugim cz┼éowiekiem
  • Efekty probiotyczny, zapobiegaj─ůcy rozrostowi niepo┼╝─ůdanych szczep├│w.
Wykres i zdjęcie z badania na gryzoniach. Mysz z grupy kontrolnej u dołu, powyżej osobnik po kuracji L.Reuteri

Wyd┼éu┼╝ona fermentacja (zwykle jogurty fermentuj─ů przez 6-8h) powoduje r├│wnie┼╝ konwersj─Ö laktozy do kwasu mlekowego, kt├│ry odpowiada za kwa┼Ťny smak jogurtu L.Reuteri. Ilo┼Ť─ç kwasu mlekowego redukuje pH do okolic 3.5. Jest to warto┼Ť─ç kt├│ra rozbija wi─Ökszo┼Ť─ç kazeiny (beta A1). Oznacza to, ┼╝e produkt ko┼äcowy ma bardzo nisk─ů zawarto┼Ť─ç laktozy oraz zredukowany potencja┼é do reakcji immunologicznej (z tego powodu odlewam serwatk─Ö, do┼é─ůczonym do zestawu sitkiem).

Szczep szczepowi nier├│wny

Istnieje kilkadziesi─ůt, a mo┼╝e nawet kilkaset szczep├│w gatunku L.Reuteri. Nie wiemy ile z nich prowokuje wydzielanie oksytocyny w ludzkim organizmie. Na dzie┼ä dzisiejszy s─ů to tylko szczepy ATCC PTA 6475 i DSM 17938 od BioGaia (mo┼╝e kto┼Ť mi przy okazji wyja┼Ťni w komentarzu, jak uda┼éo im si─Ö opatentowa─ç mikroorganizm?).

Istniej─ů r├│wnie┼╝ szczepy L.Reuteri, kt├│re powoduj─ů stany zapalne i inne niepo┼╝─ůdane efekty. Obecnie trwaj─ů badania na gryzoniach, kt├│re maj─ů zdeterminowa─ç, kt├│re z odkrytych do tej pory szczep├│w tego gatunku mikroorganizmu, maj─ů analogicznie pozytywny wp┼éyw na cz┼éowieka.

Co ciekawe, L.Reuteri lubi zasiedla─ç g├│rny odcinek przewodu pokarmowego ÔÇö od ┼╝o┼é─ůdka po gard┼éo. Jak wi─Ökszo┼Ť─ç bakterii, mikroorganizm ten produkuje bakteriocyty, zwi─ůzki o aktywno┼Ťci przeciwdrobnoustrojowej ÔÇö w tym przypadku chroni─ůcej ludzki organizm przed przerostem szkodliwych kolonii bakterii (SIBO!).

Jak zrobi─ç jogurt L.Reuteri?

Po pierwszych 3 nieudanych pr├│bach i kolejnych 7 rewelacyjnych, my┼Ťl─Ö, ┼╝e mog─Ö si─Ö wreszcie podzieli─ç domowym sposobem na namna┼╝anie szczepu L.Reuteri ATCC PTA 6475. W rezultacie zamiast 200 mln mikroorganizm├│w deklarowanych przez producenta w jednej porcji, jednorazowo spo┼╝ywamy oko┼éo 90 miliard├│w CFUs ­čŽá na 1/2 kubka jogurtu. Czyli tyle co w 15 opakowaniach BioGaia Gastrus.

B─Ödziesz potrzebowa─ç:

  • jogurtownic─Ö z jednym konkretnym pojemnikiem. Sam u┼╝ywam jogurtownicy od Biowin o pojemno┼Ťci 1,5l. W rodzinie s─ů ju┼╝ trzy takie i sprawdzaj─ů si─Ö.
  • 2 ┼éy┼╝ki sto┼éowe prebiotyku, ja u┼╝ywam inuliny z cykorii
  • starter: 10 tabletek BioGaia Gastrus lub 4 ┼éy┼╝ki sto┼éowe poprzedniej partii jogurtu L. reuteri
  • 1,5 litra mleka krowie┼äczego (wyprzedzaj─ůc wasze pytania, nie pr├│bowa┼éem robi─ç jogurtu z innymi rodzajami mleka. Je┼Ťli wam si─Ö uda, napiszcie jak w komentarzu).

Jogurtowic─Ö wyparzam wrz─ůtkiem. Mleko podgrzewam w rondelku do temperatury 80C. Nie zagotowuj─Ö. Odstawiam do ostudzenia. 10 tabletek BioGaia rozkruszam na drobny py┼é i mieszam z po┼éow─ů kubka ciep┼éego mleka. Do jogurtownicy wlewam ostudzone mleko, dodaj─Ö zawarto┼Ť─ç kubka i 2 ┼éy┼╝ki sto┼éowe inuliny. Mieszam, ustawiam temperatur─Ö na 37C, a czas na 36 godzin. Po tym czasie uzyskuj─Ö 1,5kg g─Östego, kremowego jogurtu l.reuteri. Et voila!

Co mo┼╝e p├│j┼Ť─ç nie tak?

Pierwsze trzy jogurty nie wysz┼éy mi jak nale┼╝y. Okaza┼éo si─Ö, ┼╝e L.Reueri namna┼╝a si─Ö w temperaturze o kilka stopni ni┼╝szej ni┼╝ wi─Ökszo┼Ť─ç szczep├│w dost─Öpnych w zakwaskach. Dopiero po przeszukaniu sieci znalaz┼éem odpowiedni─ů temperatur─Ö dla tego szczepu (37C).

Smak i zapach jogurtu reuteri s─ů bardzo specyficzne. Dlatego spo┼╝ywam je tylko w postaci blendu z mro┼╝on─ů jagod─ů le┼Ťn─ů (w Biedrze za 6z┼é) i bananem. W tym zestawie opr├│cz probiotyk├│w dostarczamy prebiotyki, zwi─Ökszaj─ůc tym samym potencja┼é kolonizacyjny przewodu pokarmowego.

ProTIP: Kostki lodu L.Reuteri

Dr. Davis zaszczepia ponownie ka┼╝dy kolejny jogurt a┼╝ do 10 krotnie. Ja pierwszy jogurt odlewam najpierw do foremek na l├│d i zamra┼╝am. Jedna taka kostka zamro┼╝onego jogurtu wystarczy nast─Öpnie na skolonizowanie litra mleka, ju┼╝ bez dodawania kolejnych tabletek. You welcome ­čÖé

PS. Je┼Ťli nie chcesz robi─ç jogurtu, a chcesz skolonizowa─ç sw├│j trakt L.Reuteri ATCC PTA 6475, BioGaia wypu┼Ťci┼éa na rynek nowy produkt. BioGaia Osfortis zawiera 10 miliard├│w CFU’s w dw├│ch kapsu┼ékach. To 25x tyle co Gastrus, ale to nadal niemal 10x mniej ni┼╝ zawiera jogurt L.Reuteri domowej roboty.

Źródło

Dr. William Davies L.Reuteri [WheatBelly]

32 KOMENTARZE

  1. Dzi─Öki za ten wpis. Po Twoim wpisie o Psychobiotykach zrobi┼éem ten jogurt na domy┼Ťlnych ustawieniach jogurtownicy Biowin (8h i 42C) i teraz mi wyja┼Ťni┼ée┼Ť dlaczego mi nie wychodzi┼é. Nasuwa mi si─Ö jeszcze kilka pyta┼ä:
    1. Mam w─ůtpliwo┼Ť─ç czy dawa─ç go ┼╗onie, bo nie chcia┼é bym jej podnie┼Ť─ç testosteronu bo jeszcze jej “w─ůs uro┼Ťnie” ­čśë . Dla kobiet ten jogurt si─Ö nada? Nie wyrz─ůdzi szk├│d?
    2. Ten drugi z szczep├│w w BioGaii Gastrus – “DSM 17938” ma te same w┼éa┼Ťciwo┼Ťci co “ATCC PTA 6475”? Czy mo┼╝e te w┼éa┼Ťciwo┼Ťci kt├│re wymieni┼ée┼Ť s─ů z sumarycznej mieszanki tych dw├│ch szczep├│w?
    3. Co s─ůdzisz o robieniu przy u┼╝yciu jogurtownicy jogurt├│w z maj─ůcych dobre opinie probiotyk├│w naszej polskiej firmy Sanprobi? Bo ca┼ékiem spoko wychodz─ů z tego jogurty (testowa┼éem ju┼╝ na Super Formula, Barrier i IBS – bo ┼╝ona mia┼éa problemy jelitowe). Zastanawiam si─Ö jednak czy nie pozosta─ç przy samych “psychobiotycznych”, bo na razie robi┼éem “rotacje” powy┼╝szymi aby by┼éa wi─Öksza “r├│┼╝norodno┼Ť─ç kulturowa” dobrych bakterii. Sam nie wiem czy lepsza wi─Öksza r├│┼╝norodno┼Ť─ç dobrych szczep├│w czy lepiej skupi─ç si─Ö na tylko na psychobiotykach (szczeg├│lnie ten L.Reuteri ATCC PTA 6475).
    4. Sanprobi te┼╝ ma jeden produkt “psychobiotyczny” – nazywa si─Ö “Stres” – nie wiesz czy jest wart zainteresowania? (Nie robi┼éem z niego jeszcze jogurtu wi─Öc nie wiem czy wyjdzie).

    • Dr David Williams rekomenduje go wszystkim swoim pacjentom, bez wzgl─Ödu na p┼ée─ç. W badaniu na gryzoniach u┼╝ywano szczepu ATCC. Nie znam marki Sanprobi, natomiast robi┼éem wcze┼Ťniej jogurty z zakwasek jogurtowych od zakwaski.pl. I te mog─Ö zarekomendowa─ç ­čÖé

      • Hej zrobi┼éem wed┼éug instrukcji: 10 tabletek ,37stopniC,36godz.
        Efekt u g├│ry cienka warstwa twaro┼╝ku a reszta wody
        Co zrobiłem nie tak ?
        Mleko było prosto od gospodarza

        Czy kto┼Ť podawa┼é ten jogurt dzieciom ?
        Pozdrawiam

        • No to klops, bo ten problem powtarza si─Ö u wielu os├│b. Dzisiaj robi─Ö review i postaram si─Ö znale┼║─ç potencjaln─ů przyczyn─Ö. Wrzuc─Ö w artykule jako upgrade ­čÖé

          • Ten sam problem u mnie. Na wierzchu troch─Ö jogurtu, a reszta woda. Czekam na update ­čÖé

  2. Witam, mam pytanie odnosnie rodzaju mleka jakiego u┼╝y┼ée┼Ť. Rozumiem ┼╝e chodzi o mleko krowie. Musi by─ç to mleko nieprzetworzone tzn prosto od krowy/ronika czy te┼╝ mo┼╝e by─ç pasteryzowane ze sklepu?
    Pozdrawiam Ewelina

  3. Czy kto┼Ť robi┼é z kefir BioGaia Gastrus? Jogurt o takich w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach brzmi bardzo zach─Öcaj─ůco, ale bym chcia┼é unikn─ů─ç zakupu kolejnego urz─ůdzenia, kt├│re zajmuje miejsce.

    • Jako osoba z natury oszcz─Ödna ­čÖé wzi─ů┼éem tylko jedn─ů pastylk─Ö Gastrus i 10g inuliny – po 36h mia┼éem ma┼é─ů eksplozj─Ö tak┼╝e mleko (1 litr Pi─ůtnicy BIO, podgrzane do 37C) zdecydowanie sfermentowa┼éo (mam oko┼éo po┼éowy obj─Öto┼Ťci serwatki i reszt─Ö “serow─ů”).
      Nie wiem czy nie by┼éo b┼é─Ödem szczelne zamkni─Öcie butelki (chocia┼╝ ze dwa razy w mi─Ödzyczasie sprawdza┼éem zawarto┼Ť─ç) – nast─Öpnym razem zrobi─Ö wymian─Ö gazow─ů.
      Piszesz, ┼╝e odlewasz serwatk─Ö ale czy j─ů wyrzucasz czy u┼╝ywasz bo ┼║r├│d┼éo twierdzi, ┼╝e w obu cz─Ö┼Ťciach jest bakteria?
      Czy ja dobrze rozumiem ┼║r├│d┼éo, ┼╝e warto mleko miesza─ç p├│┼é na p├│┼é ze ┼Ťmietan─ů aby mie─ç bardziej kremow─ů konsystencj─Ö?

      • Rezultat, kt├│ry opisujesz jest taki sam jak moje pierwsze pr├│by, kt├│re uwa┼╝am za nieudane. W tej chwili uzyskuj─Ö g─Östy, kremowy jogurt bez serwatki, wi─Öc nie mam co odlewa─ç ­čÖé

  4. Próbowałem zrobić ten jogurt wg powyższej instrukcji, ale wyszło mi zsiadłe mleko i serwatka. Podejrzewam, że dodałem te bakterie do mleka, które jeszcze nie wystygło do temperatury 37 stopni i była ona wyższa. Moje pytanie: Czy to możliwe, że temperatura wyższa niż 37 stopnie zabiła te bakterie?

    • Z moich do┼Ťwiadcze┼ä wynika, ┼╝e problemem jest temperatura. Zbyt wysoka = separacja. Je┼Ťli u┼╝ywa┼ée┼Ť niepasteryzowanego mleka, koagulacja bia┼éek w trakcie namna┼╝ania bakterii b─Ödzie du┼╝o lepsza po uprzedniej pasteryzacji (cz─Ö┼Ťciowa denaturacja bia┼éek). Ale stawiam na temperatur─Ö ­čÖé

  5. Hej Wszystkim!
    Kupi┼éem tak─ů sam─ů jogurtownice jak autor. Mleka nie gotowa┼éem bo mia┼éem kupcze mikrofiltrowane i pasteryzowane, wrzuci┼éem pokruszonych 10 tabletek i dwie ┼éy┼╝ki inuliny wszystko w opisanych krokach, tylko miesza┼éem plastikow─ů ┼éy┼╝eczk─ů(pono─ç metal zabija bakterie). Ustawi┼éem na 36h i 37 stopni i z dwa centymetry mi wysz┼éo spoza pojemnika, troche uros┼éo, na g├│rze osadzi┼é si─Ö pyszny kremowy serek/twaro┼╝ek a na dole jaka┼Ť ┼╝├│┼éta woda(serwatka?). Tak mia┼éo wyj┼Ť─ç? Nastawi┼éem si─Ö na 1.5kg gotowego produktu, tym czasem mam oko┼éo 300gram. T─ů ┼╝├│┼ét─ů wod─ů mog─Ö zaszczepia─ç kolejne produkty albo j─ů wypi─ç?

    Eksperymentowa┼éem jeszcze z inn─ů jogurtownic─ů kt├│ra nie ma regulacji temperatury i cz─Östo jogurty przegrzewa, ale troche dziur w niej porobi┼éem. Dawa┼éem na miseczk─Ö, troche inuliny i jedn─ů/dwie kapsu┼éki z l. reuterii na 10 godzi max i wychodzi┼é mi pyszny kwaskowy lekki jogurt bez tej ┼╝├│┼étej wody. Zupe┼énie inne w smaku ni┼╝ ten wy┼╝ej opisany serek.

    Kto┼Ť wie co ja zrobi┼éem i co mi wychodzi┼éo w dw├│ch przypadkach?

    Pozdrawiam

    • Pora w takim razie przeprowadzi─ç ┼Ťledztwo wsp├│lnymi si┼éami, bo ja wczoraj robi┼éem kolejna porcj─Ö jogurtu – celowo od podstaw z tabletek. I mam 1,5 litra g─Östego jogurtu z malutk─ů ilo┼Ťci─ů serwatki < 1cm. I zachodz─Ö w g┼éow─Ö obecnie co mo┼╝e Wam i┼Ť─ç nie tak jak nale┼╝y. Jak macie jakie┼Ť pomys┼éy piszcie ┼Ťmia┼éo.

      • Na jakiej maksymalnie temperaturze pr├│bowa┼ée┼Ť mno┼╝y─ç bakterie? Bo 37 stopni strasznie mi koliduje z innymi bakteriami kt├│re chcia┼ébym mno┼╝y─ç wszystkie naraz. Chce po┼é─ůczy─ç bakterie z gastrusa, narine, sanprobi stress i probio z zakwaski pl. Tylko si─Ö obawiam czy kt├│re┼Ť bakterie nie zdominuj─ů drugich i w efekcie mno┼╝─ůc te roztwory w ko┼äcu nie┼Ťwiadomie utrac─Ö kt├│ry┼Ť szczep.

  6. U mnie jest tak. Im bardziej si─Ö stara┼éem tj. podgrzewa┼éem wcze┼Ťniej mleko do ok 80 stopni, studzi┼éem, kruszy┼éem tabletki, dodawa┼éem inulin─Ö i w og├│le bawi┼éem si─Ö niemi┼éosiernie efekt by┼é r├│┼╝ny raz wysz┼éo raz nie. A┼╝ pewnego razu gdy mia┼éem wyjecha─ç do pracy za granic─Ö i wiedzia┼éem, ┼╝e nie b─Öd─Ö mia┼é czasu na takie korowody przeprowadzi┼éem eksperyment, kt├│ry mia┼é zadecydowa─ç czy bra─ç ze sob─ů jogurtownic─Ö czy nie. I tak do butelki mleka (tzw. ┼Ťwierze 3,2%) wrzucam bezpo┼Ťrednio 4 tabletki gastrusa czekam z godzink─Ö a┼╝ si─Ö rozpuszcz─ů od czasu do czasu potrz─ůsn─Ö delikatnie butelk─ů dodaj─Ö odrobin─Ö zakwaski (z zakwaski.pl) i to wszysztko. Rozlewam so s┼éoiczk├│w (wyparzonych) i wk┼éadam do jogurtownicy. Mam prosty model bez regulacji temperatury. Czekam ok 8h. That’s it.
    Prosto i genialnie jakby powiedzia┼é master chief Mak┼éowicz. W zasadzie teraz zepsuje mi si─Ö najwy┼╝ej jeden na dziesi─Ö─ç (wiadomo te ma┼ée cholery s─ů nieprzewidywalne;)

  7. W instrukcji kt├│r─ů dosta┼éem przy kupnie zakwasek z zakwaski pl jest napisane ┼╝e serwatka to normalny efekt i ┼Ťwiadczy o tym ┼╝e mleko jest pozbawione dodatk├│w chemicznych. Pisz─ů r├│wnie┼╝ by wymiesza─ç otrzymany produkt z serwatk─ů. Wi─Öc mo┼╝e jednak nam wszystkim wychodzi?

    Pi┼éem sam─ů czyst─ů t─ů serwatk─Ö mimo braku ch─Öci i przekonania, ale wszystko by┼éo ok.

  8. A skad mam wiedzie─ç, ┼╝e sie namno┼╝y┼éy te bakterie i jest tyle wi─Öcej, swoj─ů drog─ů jak to sprawdzi┼ées? Pozdrawiam!

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz sw├│j komentarz
Mam na imi─Ö...