L.Reuteri ATCC PTA 6475 to fascynuj膮cy mikroorganizm i bardzo szczeg贸lny szczep bakterii. Nale偶y do grupy psychobiotyk贸w, czyli bakterii kt贸re wp艂ywaj膮 na zachowanie cz艂owieka. Szacuje si臋, 偶e przed 60 laty szczep ten by艂 cz臋艣ci膮 mikrobiomu wi臋kszo艣ci ludzi 艣wiata zachodu, ale dzisiaj posiada go jedynie 1 na 20 os贸b.

Niesamowite w艂a艣ciwo艣ci jakie przynosi jogurt L.Reuteri to g艂adsza, zdrowsza sk贸ra i sp艂ycone zmarszczki, odbudowa m艂odzie艅czych zasob贸w energii, wzmocniona si艂a i mi臋艣nie, przyspieszone gojenie i regeneracja oraz zwi臋kszone pok艂ady empatii. Innymi s艂owy, mikroorganizm ten powoduje efekt odwr贸cenia starzenia. W tym momencie jestem pewien, 偶e mam Twoj膮 uwag臋, wi臋c zaczynamy 馃檪

CZYTAJ TAK呕E: PSYCHOBIOTYKI – Sk膮d Bra膰 Bakterie, kt贸re Rozweselaj膮?

Niezwyk艂e w艂a艣ciwo艣ci L.Reuteri

Na t臋 chwil臋 ATCC PTA 6475 i DSM 17938 to jedyne szczepy reuteri, o kt贸rych wiemy, 偶e prowokuj膮 sekrecj臋 oksytocyny w m贸zgu. Oksytocyna to ten sam hormon, kt贸ry wydziela si臋 np. w trakcie przytulania z ukochan膮 osob膮 i jest uwa偶any za jeden z kluczowych hormon贸w odm艂adzaj膮cych. Rezultaty to:

  • Wyg艂adzenie sk贸ry i sp艂ycenie zmarszczek, powodowane dos艂own膮 eksplozj膮 produkcji kolagenu w sk贸rze
  • Przyspieszenie gojenia ran niemal 2x
  • Zredukowany apetyt, dzia艂anie anoreksogenne, jedzenie nadal smakuje wspaniale, ale zneutralizowane s膮 napady g艂odu
  • Zwi臋kszenie poziomu testosteronu u m臋偶czyzn. Yeah, baby! 馃挭
  • Co za tym idzie, zwi臋kszenie poziomu libido.
  • Utrzymanie g臋sto艣ci tkanki kostnej, L.Reuteri doskonale rokuje jako metoda zapobiegania osteoporozie
  • G艂臋bszy sen 鈥 ten korzystny wp艂yw jest jednak obserwowany u mniej ni偶 20% badanych.
  • Zwi臋kszona empatia i potrzeba kontaktu z drugim cz艂owiekiem
  • Efekty probiotyczny, zapobiegaj膮cy rozrostowi niepo偶膮danych szczep贸w.
Wykres i zdj臋cie z badania na gryzoniach. Mysz z grupy kontrolnej u do艂u, powy偶ej osobnik po kuracji L.Reuteri

Wyd艂u偶ona fermentacja (zwykle jogurty fermentuj膮 przez 6-8h) powoduje r贸wnie偶 konwersj臋 laktozy do kwasu mlekowego, kt贸ry odpowiada za kwa艣ny smak jogurtu L.Reuteri. Ilo艣膰 kwasu mlekowego redukuje pH do okolic 3.5. Jest to warto艣膰 kt贸ra rozbija wi臋kszo艣膰 kazeiny (beta A1). Oznacza to, 偶e produkt ko艅cowy ma bardzo nisk膮 zawarto艣膰 laktozy oraz zredukowany potencja艂 do reakcji immunologicznej (z tego powodu odlewam serwatk臋, do艂膮czonym do zestawu sitkiem).

Szczep szczepowi nier贸wny

Istnieje kilkadziesi膮t, a mo偶e nawet kilkaset szczep贸w gatunku L.Reuteri. Nie wiemy ile z nich prowokuje wydzielanie oksytocyny w ludzkim organizmie. Na dzie艅 dzisiejszy s膮 to tylko szczepy ATCC PTA 6475 i DSM 17938 od BioGaia (mo偶e kto艣 mi przy okazji wyja艣ni w komentarzu, jak uda艂o im si臋 opatentowa膰 mikroorganizm?).

Istniej膮 r贸wnie偶 szczepy L.Reuteri, kt贸re powoduj膮 stany zapalne i inne niepo偶膮dane efekty. Obecnie trwaj膮 badania na gryzoniach, kt贸re maj膮 zdeterminowa膰, kt贸re z odkrytych do tej pory szczep贸w tego gatunku mikroorganizmu, maj膮 analogicznie pozytywny wp艂yw na cz艂owieka.

Co ciekawe, L.Reuteri lubi zasiedla膰 g贸rny odcinek przewodu pokarmowego 鈥 od 偶o艂膮dka po gard艂o. Jak wi臋kszo艣膰 bakterii, mikroorganizm ten produkuje bakteriocyty, zwi膮zki o aktywno艣ci przeciwdrobnoustrojowej 鈥 w tym przypadku chroni膮cej ludzki organizm przed przerostem szkodliwych kolonii bakterii (SIBO!).

Jak zrobi膰 jogurt L.Reuteri?

Po pierwszych 3 nieudanych pr贸bach i kolejnych 7 rewelacyjnych, my艣l臋, 偶e mog臋 si臋 wreszcie podzieli膰 domowym sposobem na namna偶anie szczepu L.Reuteri ATCC PTA 6475. W rezultacie zamiast 200 mln mikroorganizm贸w deklarowanych przez producenta w jednej porcji, jednorazowo spo偶ywamy oko艂o 90 miliard贸w CFUs 馃 na 1/2 kubka jogurtu. Czyli tyle co w 15 opakowaniach BioGaia Gastrus.

B臋dziesz potrzebowa膰:

  • jogurtownic臋 z jednym konkretnym pojemnikiem. Sam u偶ywam jogurtownicy od Biowin o pojemno艣ci 1,5l. W rodzinie s膮 ju偶 trzy takie i sprawdzaj膮 si臋.
  • 2 艂y偶ki sto艂owe prebiotyku, ja u偶ywam inuliny z cykorii
  • starter: 10 tabletek BioGaia Gastrus lub 4 艂y偶ki sto艂owe poprzedniej partii jogurtu L. reuteri
  • 1,5 litra mleka krowie艅czego (wyprzedzaj膮c wasze pytania, nie pr贸bowa艂em robi膰 jogurtu z innymi rodzajami mleka. Je艣li wam si臋 uda, napiszcie jak w komentarzu).

Jogurtowic臋 wyparzam wrz膮tkiem. Mleko podgrzewam w rondelku do temperatury 80C. Nie zagotowuj臋. Odstawiam do ostudzenia. 10 tabletek BioGaia rozkruszam na drobny py艂 i mieszam z po艂ow膮 kubka ciep艂ego mleka. Do jogurtownicy wlewam ostudzone mleko, dodaj臋 zawarto艣膰 kubka i 2 艂y偶ki sto艂owe inuliny. Mieszam, ustawiam temperatur臋 na 37C, a czas na 36 godzin. Po tym czasie uzyskuj臋 1,5kg g臋stego, kremowego jogurtu l.reuteri. Et voila!

Co mo偶e p贸j艣膰 nie tak?

Pierwsze trzy jogurty nie wysz艂y mi jak nale偶y. Okaza艂o si臋, 偶e L.Reueri namna偶a si臋 w temperaturze o kilka stopni ni偶szej ni偶 wi臋kszo艣膰 szczep贸w dost臋pnych w zakwaskach. Dopiero po przeszukaniu sieci znalaz艂em odpowiedni膮 temperatur臋 dla tego szczepu (37C).

Smak i zapach jogurtu reuteri s膮 bardzo specyficzne. Dlatego spo偶ywam je tylko w postaci blendu z mro偶on膮 jagod膮 le艣n膮 (w Biedrze za 6z艂) i bananem. W tym zestawie opr贸cz probiotyk贸w dostarczamy prebiotyki, zwi臋kszaj膮c tym samym potencja艂 kolonizacyjny przewodu pokarmowego.

ProTIP: Kostki lodu L.Reuteri

Dr. Davis zaszczepia ponownie ka偶dy kolejny jogurt a偶 do 10 krotnie. Ja pierwszy jogurt odlewam najpierw do foremek na l贸d i zamra偶am. Jedna taka kostka zamro偶onego jogurtu wystarczy nast臋pnie na skolonizowanie litra mleka, ju偶 bez dodawania kolejnych tabletek. You welcome 馃檪

PS. Je艣li nie chcesz robi膰 jogurtu, a chcesz skolonizowa膰 sw贸j trakt L.Reuteri ATCC PTA 6475, BioGaia wypu艣ci艂a na rynek nowy produkt. BioGaia Osfortis zawiera 10 miliard贸w CFU’s w dw贸ch kapsu艂kach. To 25x tyle co Gastrus, ale to nadal niemal 10x mniej ni偶 zawiera jogurt L.Reuteri domowej roboty.

殴r贸d艂o

Dr. William Davies L.Reuteri [WheatBelly]

32 KOMENTARZE

  1. Dzi臋ki za ten wpis. Po Twoim wpisie o Psychobiotykach zrobi艂em ten jogurt na domy艣lnych ustawieniach jogurtownicy Biowin (8h i 42C) i teraz mi wyja艣ni艂e艣 dlaczego mi nie wychodzi艂. Nasuwa mi si臋 jeszcze kilka pyta艅:
    1. Mam w膮tpliwo艣膰 czy dawa膰 go 呕onie, bo nie chcia艂 bym jej podnie艣膰 testosteronu bo jeszcze jej “w膮s uro艣nie” 馃槈 . Dla kobiet ten jogurt si臋 nada? Nie wyrz膮dzi szk贸d?
    2. Ten drugi z szczep贸w w BioGaii Gastrus – “DSM 17938” ma te same w艂a艣ciwo艣ci co “ATCC PTA 6475”? Czy mo偶e te w艂a艣ciwo艣ci kt贸re wymieni艂e艣 s膮 z sumarycznej mieszanki tych dw贸ch szczep贸w?
    3. Co s膮dzisz o robieniu przy u偶yciu jogurtownicy jogurt贸w z maj膮cych dobre opinie probiotyk贸w naszej polskiej firmy Sanprobi? Bo ca艂kiem spoko wychodz膮 z tego jogurty (testowa艂em ju偶 na Super Formula, Barrier i IBS – bo 偶ona mia艂a problemy jelitowe). Zastanawiam si臋 jednak czy nie pozosta膰 przy samych “psychobiotycznych”, bo na razie robi艂em “rotacje” powy偶szymi aby by艂a wi臋ksza “r贸偶norodno艣膰 kulturowa” dobrych bakterii. Sam nie wiem czy lepsza wi臋ksza r贸偶norodno艣膰 dobrych szczep贸w czy lepiej skupi膰 si臋 na tylko na psychobiotykach (szczeg贸lnie ten L.Reuteri ATCC PTA 6475).
    4. Sanprobi te偶 ma jeden produkt “psychobiotyczny” – nazywa si臋 “Stres” – nie wiesz czy jest wart zainteresowania? (Nie robi艂em z niego jeszcze jogurtu wi臋c nie wiem czy wyjdzie).

    • Dr David Williams rekomenduje go wszystkim swoim pacjentom, bez wzgl臋du na p艂e膰. W badaniu na gryzoniach u偶ywano szczepu ATCC. Nie znam marki Sanprobi, natomiast robi艂em wcze艣niej jogurty z zakwasek jogurtowych od zakwaski.pl. I te mog臋 zarekomendowa膰 馃檪

      • Hej zrobi艂em wed艂ug instrukcji: 10 tabletek ,37stopniC,36godz.
        Efekt u g贸ry cienka warstwa twaro偶ku a reszta wody
        Co zrobi艂em nie tak ?
        Mleko by艂o prosto od gospodarza

        Czy kto艣 podawa艂 ten jogurt dzieciom ?
        Pozdrawiam

        • No to klops, bo ten problem powtarza si臋 u wielu os贸b. Dzisiaj robi臋 review i postaram si臋 znale藕膰 potencjaln膮 przyczyn臋. Wrzuc臋 w artykule jako upgrade 馃檪

          • Ten sam problem u mnie. Na wierzchu troch臋 jogurtu, a reszta woda. Czekam na update 馃檪

  2. Witam, mam pytanie odnosnie rodzaju mleka jakiego u偶y艂e艣. Rozumiem 偶e chodzi o mleko krowie. Musi by膰 to mleko nieprzetworzone tzn prosto od krowy/ronika czy te偶 mo偶e by膰 pasteryzowane ze sklepu?
    Pozdrawiam Ewelina

  3. Czy kto艣 robi艂 z kefir BioGaia Gastrus? Jogurt o takich w艂a艣ciwo艣ciach brzmi bardzo zach臋caj膮co, ale bym chcia艂 unikn膮膰 zakupu kolejnego urz膮dzenia, kt贸re zajmuje miejsce.

    • Jako osoba z natury oszcz臋dna 馃檪 wzi膮艂em tylko jedn膮 pastylk臋 Gastrus i 10g inuliny – po 36h mia艂em ma艂膮 eksplozj臋 tak偶e mleko (1 litr Pi膮tnicy BIO, podgrzane do 37C) zdecydowanie sfermentowa艂o (mam oko艂o po艂owy obj臋to艣ci serwatki i reszt臋 “serow膮”).
      Nie wiem czy nie by艂o b艂臋dem szczelne zamkni臋cie butelki (chocia偶 ze dwa razy w mi臋dzyczasie sprawdza艂em zawarto艣膰) – nast臋pnym razem zrobi臋 wymian臋 gazow膮.
      Piszesz, 偶e odlewasz serwatk臋 ale czy j膮 wyrzucasz czy u偶ywasz bo 藕r贸d艂o twierdzi, 偶e w obu cz臋艣ciach jest bakteria?
      Czy ja dobrze rozumiem 藕r贸d艂o, 偶e warto mleko miesza膰 p贸艂 na p贸艂 ze 艣mietan膮 aby mie膰 bardziej kremow膮 konsystencj臋?

      • Rezultat, kt贸ry opisujesz jest taki sam jak moje pierwsze pr贸by, kt贸re uwa偶am za nieudane. W tej chwili uzyskuj臋 g臋sty, kremowy jogurt bez serwatki, wi臋c nie mam co odlewa膰 馃檪

  4. Pr贸bowa艂em zrobi膰 ten jogurt wg powy偶szej instrukcji, ale wysz艂o mi zsiad艂e mleko i serwatka. Podejrzewam, 偶e doda艂em te bakterie do mleka, kt贸re jeszcze nie wystyg艂o do temperatury 37 stopni i by艂a ona wy偶sza. Moje pytanie: Czy to mo偶liwe, 偶e temperatura wy偶sza ni偶 37 stopnie zabi艂a te bakterie?

    • Z moich do艣wiadcze艅 wynika, 偶e problemem jest temperatura. Zbyt wysoka = separacja. Je艣li u偶ywa艂e艣 niepasteryzowanego mleka, koagulacja bia艂ek w trakcie namna偶ania bakterii b臋dzie du偶o lepsza po uprzedniej pasteryzacji (cz臋艣ciowa denaturacja bia艂ek). Ale stawiam na temperatur臋 馃檪

  5. Hej Wszystkim!
    Kupi艂em tak膮 sam膮 jogurtownice jak autor. Mleka nie gotowa艂em bo mia艂em kupcze mikrofiltrowane i pasteryzowane, wrzuci艂em pokruszonych 10 tabletek i dwie 艂y偶ki inuliny wszystko w opisanych krokach, tylko miesza艂em plastikow膮 艂y偶eczk膮(pono膰 metal zabija bakterie). Ustawi艂em na 36h i 37 stopni i z dwa centymetry mi wysz艂o spoza pojemnika, troche uros艂o, na g贸rze osadzi艂 si臋 pyszny kremowy serek/twaro偶ek a na dole jaka艣 偶贸艂ta woda(serwatka?). Tak mia艂o wyj艣膰? Nastawi艂em si臋 na 1.5kg gotowego produktu, tym czasem mam oko艂o 300gram. T膮 偶贸艂t膮 wod膮 mog臋 zaszczepia膰 kolejne produkty albo j膮 wypi膰?

    Eksperymentowa艂em jeszcze z inn膮 jogurtownic膮 kt贸ra nie ma regulacji temperatury i cz臋sto jogurty przegrzewa, ale troche dziur w niej porobi艂em. Dawa艂em na miseczk臋, troche inuliny i jedn膮/dwie kapsu艂ki z l. reuterii na 10 godzi max i wychodzi艂 mi pyszny kwaskowy lekki jogurt bez tej 偶贸艂tej wody. Zupe艂nie inne w smaku ni偶 ten wy偶ej opisany serek.

    Kto艣 wie co ja zrobi艂em i co mi wychodzi艂o w dw贸ch przypadkach?

    Pozdrawiam

    • Pora w takim razie przeprowadzi膰 艣ledztwo wsp贸lnymi si艂ami, bo ja wczoraj robi艂em kolejna porcj臋 jogurtu – celowo od podstaw z tabletek. I mam 1,5 litra g臋stego jogurtu z malutk膮 ilo艣ci膮 serwatki < 1cm. I zachodz臋 w g艂ow臋 obecnie co mo偶e Wam i艣膰 nie tak jak nale偶y. Jak macie jakie艣 pomys艂y piszcie 艣mia艂o.

      • Na jakiej maksymalnie temperaturze pr贸bowa艂e艣 mno偶y膰 bakterie? Bo 37 stopni strasznie mi koliduje z innymi bakteriami kt贸re chcia艂bym mno偶y膰 wszystkie naraz. Chce po艂膮czy膰 bakterie z gastrusa, narine, sanprobi stress i probio z zakwaski pl. Tylko si臋 obawiam czy kt贸re艣 bakterie nie zdominuj膮 drugich i w efekcie mno偶膮c te roztwory w ko艅cu nie艣wiadomie utrac臋 kt贸ry艣 szczep.

  6. U mnie jest tak. Im bardziej si臋 stara艂em tj. podgrzewa艂em wcze艣niej mleko do ok 80 stopni, studzi艂em, kruszy艂em tabletki, dodawa艂em inulin臋 i w og贸le bawi艂em si臋 niemi艂osiernie efekt by艂 r贸偶ny raz wysz艂o raz nie. A偶 pewnego razu gdy mia艂em wyjecha膰 do pracy za granic臋 i wiedzia艂em, 偶e nie b臋d臋 mia艂 czasu na takie korowody przeprowadzi艂em eksperyment, kt贸ry mia艂 zadecydowa膰 czy bra膰 ze sob膮 jogurtownic臋 czy nie. I tak do butelki mleka (tzw. 艣wierze 3,2%) wrzucam bezpo艣rednio 4 tabletki gastrusa czekam z godzink臋 a偶 si臋 rozpuszcz膮 od czasu do czasu potrz膮sn臋 delikatnie butelk膮 dodaj臋 odrobin臋 zakwaski (z zakwaski.pl) i to wszysztko. Rozlewam so s艂oiczk贸w (wyparzonych) i wk艂adam do jogurtownicy. Mam prosty model bez regulacji temperatury. Czekam ok 8h. That’s it.
    Prosto i genialnie jakby powiedzia艂 master chief Mak艂owicz. W zasadzie teraz zepsuje mi si臋 najwy偶ej jeden na dziesi臋膰 (wiadomo te ma艂e cholery s膮 nieprzewidywalne;)

  7. W instrukcji kt贸r膮 dosta艂em przy kupnie zakwasek z zakwaski pl jest napisane 偶e serwatka to normalny efekt i 艣wiadczy o tym 偶e mleko jest pozbawione dodatk贸w chemicznych. Pisz膮 r贸wnie偶 by wymiesza膰 otrzymany produkt z serwatk膮. Wi臋c mo偶e jednak nam wszystkim wychodzi?

    Pi艂em sam膮 czyst膮 t膮 serwatk臋 mimo braku ch臋ci i przekonania, ale wszystko by艂o ok.

  8. A skad mam wiedzie膰, 偶e sie namno偶y艂y te bakterie i jest tyle wi臋cej, swoj膮 drog膮 jak to sprawdzi艂es? Pozdrawiam!

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz sw贸j komentarz
Mam na imi臋...