L.Reuteri ATCC PTA 6475 to fascynuj─ůcy mikroorganizm i bardzo szczeg├│lny szczep bakterii. Nale┼╝y do grupy psychobiotyk├│w, czyli bakterii kt├│re wp┼éywaj─ů na zachowanie cz┼éowieka. Szacuje si─Ö, ┼╝e przed 60 laty szczep ten by┼é cz─Ö┼Ťci─ů mikrobiomu wi─Ökszo┼Ťci ludzi ┼Ťwiata zachodu, ale dzisiaj posiada go jedynie 1 na 20 os├│b.

Niesamowite w┼éa┼Ťciwo┼Ťci jakie przynosi jogurt L.Reuteri to g┼éadsza, zdrowsza sk├│ra i sp┼éycone zmarszczki, odbudowa m┼éodzie┼äczych zasob├│w energii, wzmocniona si┼éa i mi─Ö┼Ťnie, przyspieszone gojenie i regeneracja oraz zwi─Ökszone pok┼éady empatii. Innymi s┼éowy, mikroorganizm ten powoduje efekt odwr├│cenia starzenia. W tym momencie jestem pewien, ┼╝e mam Twoj─ů uwag─Ö, wi─Öc zaczynamy ­čÖé

CZYTAJ TAK┼╗E: PSYCHOBIOTYKI – Sk─ůd Bra─ç Bakterie, kt├│re Rozweselaj─ů?

Niezwyk┼ée w┼éa┼Ťciwo┼Ťci L.Reuteri

Na t─Ö chwil─Ö ATCC PTA 6475 i DSM 17938 to jedyne szczepy reuteri, o kt├│rych wiemy, ┼╝e prowokuj─ů sekrecj─Ö oksytocyny w m├│zgu. Oksytocyna to ten sam hormon, kt├│ry wydziela si─Ö np. w trakcie przytulania z ukochan─ů osob─ů i jest uwa┼╝any za jeden z kluczowych hormon├│w odm┼éadzaj─ůcych. Rezultaty to:

  • Wyg┼éadzenie sk├│ry i sp┼éycenie zmarszczek, powodowane dos┼éown─ů eksplozj─ů produkcji kolagenu w sk├│rze
  • Przyspieszenie gojenia ran niemal 2x
  • Zredukowany apetyt, dzia┼éanie anoreksogenne, jedzenie nadal smakuje wspaniale, ale zneutralizowane s─ů napady g┼éodu
  • Zwi─Ökszenie poziomu testosteronu u m─Ö┼╝czyzn. Yeah, baby! ­čĺ¬
  • Co za tym idzie, zwi─Ökszenie poziomu libido.
  • Utrzymanie g─Östo┼Ťci tkanki kostnej, L.Reuteri doskonale rokuje jako metoda zapobiegania osteoporozie
  • G┼é─Öbszy sen ÔÇö ten korzystny wp┼éyw jest jednak obserwowany u mniej ni┼╝ 20% badanych.
  • Zwi─Ökszona empatia i potrzeba kontaktu z drugim cz┼éowiekiem
  • Efekty probiotyczny, zapobiegaj─ůcy rozrostowi niepo┼╝─ůdanych szczep├│w.
Wykres i zdjęcie z badania na gryzoniach. Mysz z grupy kontrolnej u dołu, powyżej osobnik po kuracji L.Reuteri

Wyd┼éu┼╝ona fermentacja (zwykle jogurty fermentuj─ů przez 6-8h) powoduje r├│wnie┼╝ konwersj─Ö laktozy do kwasu mlekowego, kt├│ry odpowiada za kwa┼Ťny smak jogurtu L.Reuteri. Ilo┼Ť─ç kwasu mlekowego redukuje pH do okolic 3.5. Jest to warto┼Ť─ç kt├│ra rozbija wi─Ökszo┼Ť─ç kazeiny (beta A1). Oznacza to, ┼╝e produkt ko┼äcowy ma bardzo nisk─ů zawarto┼Ť─ç laktozy oraz zredukowany potencja┼é do reakcji immunologicznej (z tego powodu odlewam serwatk─Ö, do┼é─ůczonym do zestawu sitkiem).

Szczep szczepowi nier├│wny

Istnieje kilkadziesi─ůt, a mo┼╝e nawet kilkaset szczep├│w gatunku L.Reuteri. Nie wiemy ile z nich prowokuje wydzielanie oksytocyny w ludzkim organizmie. Na dzie┼ä dzisiejszy s─ů to tylko szczepy ATCC PTA 6475 i DSM 17938 od BioGaia (mo┼╝e kto┼Ť mi przy okazji wyja┼Ťni w komentarzu, jak uda┼éo im si─Ö opatentowa─ç mikroorganizm?).

Istniej─ů r├│wnie┼╝ szczepy L.Reuteri, kt├│re powoduj─ů stany zapalne i inne niepo┼╝─ůdane efekty. Obecnie trwaj─ů badania na gryzoniach, kt├│re maj─ů zdeterminowa─ç, kt├│re z odkrytych do tej pory szczep├│w tego gatunku mikroorganizmu, maj─ů analogicznie pozytywny wp┼éyw na cz┼éowieka.

Co ciekawe, L.Reuteri lubi zasiedla─ç g├│rny odcinek przewodu pokarmowego ÔÇö od ┼╝o┼é─ůdka po gard┼éo. Jak wi─Ökszo┼Ť─ç bakterii, mikroorganizm ten produkuje bakteriocyty, zwi─ůzki o aktywno┼Ťci przeciwdrobnoustrojowej ÔÇö w tym przypadku chroni─ůcej ludzki organizm przed przerostem szkodliwych kolonii bakterii (SIBO!).

Jak zrobi─ç jogurt L.Reuteri?

Po pierwszych 3 nieudanych pr├│bach i kolejnych 7 rewelacyjnych, my┼Ťl─Ö, ┼╝e mog─Ö si─Ö wreszcie podzieli─ç domowym sposobem na namna┼╝anie szczepu L.Reuteri ATCC PTA 6475. W rezultacie zamiast 200 mln mikroorganizm├│w deklarowanych przez producenta w jednej porcji, jednorazowo spo┼╝ywamy oko┼éo 90 miliard├│w CFUs ­čŽá na 1/2 kubka jogurtu. Czyli tyle co w 15 opakowaniach BioGaia Gastrus.

B─Ödziesz potrzebowa─ç:

  • jogurtownic─Ö z jednym konkretnym pojemnikiem. Sam u┼╝ywam jogurtownicy od Browin o pojemno┼Ťci 1,5l. W rodzinie s─ů ju┼╝ trzy takie i sprawdzaj─ů si─Ö doskonale.
  • 2 ┼éy┼╝ki sto┼éowe prebiotyku, ja u┼╝ywam inuliny z cykorii
  • starter: 10 tabletek BioGaia Gastrus lub 4 ┼éy┼╝ki sto┼éowe poprzedniej partii jogurtu L. reuteri
  • 1,5 litra mleka krowie┼äczego (wyprzedzaj─ůc wasze pytania, nie pr├│bowa┼éem robi─ç jogurtu z innymi rodzajami mleka. Je┼Ťli wam si─Ö uda, napiszcie jak w komentarzu).

Jogurtowic─Ö wyparzam wrz─ůtkiem. Mleko podgrzewam w rondelku do temperatury 80C. Nie zagotowuj─Ö. Odstawiam do ostudzenia. 10 tabletek BioGaia rozkruszam na drobny py┼é i mieszam z po┼éow─ů kubka ciep┼éego mleka. Do jogurtownicy wlewam ostudzone mleko, dodaj─Ö zawarto┼Ť─ç kubka i 2 ┼éy┼╝ki sto┼éowe inuliny. Mieszam, ustawiam temperatur─Ö na 37C, a czas na 36 godzin. Po tym czasie uzyskuj─Ö 1,5kg g─Östego, kremowego jogurtu l.reuteri. Et voila!

Co mo┼╝e p├│j┼Ť─ç nie tak?

Pierwsze trzy jogurty nie wysz┼éy mi jak nale┼╝y. Okaza┼éo si─Ö, ┼╝e L.Reueri namna┼╝a si─Ö w temperaturze o kilka stopni ni┼╝szej ni┼╝ wi─Ökszo┼Ť─ç szczep├│w dost─Öpnych w zakwaskach. Dopiero po przeszukaniu sieci znalaz┼éem odpowiedni─ů temperatur─Ö dla tego szczepu (37C).

Smak i zapach jogurtu reuteri s─ů bardzo specyficzne. Dlatego spo┼╝ywam je tylko w postaci blendu z mro┼╝on─ů jagod─ů le┼Ťn─ů (w Biedrze za 6z┼é) i bananem. W tym zestawie opr├│cz probiotyk├│w dostarczamy prebiotyki, zwi─Ökszaj─ůc tym samym potencja┼é kolonizacyjny przewodu pokarmowego.

ProTIP: Kostki lodu L.Reuteri

Dr. Davis zaszczepia ponownie ka┼╝dy kolejny jogurt a┼╝ do 10 krotnie. Ja pierwszy jogurt odlewam najpierw do foremek na l├│d i zamra┼╝am. Jedna taka kostka zamro┼╝onego jogurtu wystarczy nast─Öpnie na skolonizowanie litra mleka, ju┼╝ bez dodawania kolejnych tabletek. You welcome ­čÖé

PS. Je┼Ťli nie chcesz robi─ç jogurtu, a chcesz skolonizowa─ç sw├│j trakt L.Reuteri ATCC PTA 6475, BioGaia wypu┼Ťci┼éa na rynek nowy produkt. BioGaia Osfortis zawiera 10 miliard├│w CFU’s w dw├│ch kapsu┼ékach. To 25x tyle co Gastrus, ale to nadal niemal 10x mniej ni┼╝ zawiera jogurt L.Reuteri domowej roboty.

Źródło

Dr. William Davies L.Reuteri [WheatBelly]

68 KOMENTARZE

  1. Dzi─Öki za ten wpis. Po Twoim wpisie o Psychobiotykach zrobi┼éem ten jogurt na domy┼Ťlnych ustawieniach jogurtownicy Biowin (8h i 42C) i teraz mi wyja┼Ťni┼ée┼Ť dlaczego mi nie wychodzi┼é. Nasuwa mi si─Ö jeszcze kilka pyta┼ä:
    1. Mam w─ůtpliwo┼Ť─ç czy dawa─ç go ┼╗onie, bo nie chcia┼é bym jej podnie┼Ť─ç testosteronu bo jeszcze jej “w─ůs uro┼Ťnie” ­čśë . Dla kobiet ten jogurt si─Ö nada? Nie wyrz─ůdzi szk├│d?
    2. Ten drugi z szczep├│w w BioGaii Gastrus – “DSM 17938” ma te same w┼éa┼Ťciwo┼Ťci co “ATCC PTA 6475”? Czy mo┼╝e te w┼éa┼Ťciwo┼Ťci kt├│re wymieni┼ée┼Ť s─ů z sumarycznej mieszanki tych dw├│ch szczep├│w?
    3. Co s─ůdzisz o robieniu przy u┼╝yciu jogurtownicy jogurt├│w z maj─ůcych dobre opinie probiotyk├│w naszej polskiej firmy Sanprobi? Bo ca┼ékiem spoko wychodz─ů z tego jogurty (testowa┼éem ju┼╝ na Super Formula, Barrier i IBS – bo ┼╝ona mia┼éa problemy jelitowe). Zastanawiam si─Ö jednak czy nie pozosta─ç przy samych “psychobiotycznych”, bo na razie robi┼éem “rotacje” powy┼╝szymi aby by┼éa wi─Öksza “r├│┼╝norodno┼Ť─ç kulturowa” dobrych bakterii. Sam nie wiem czy lepsza wi─Öksza r├│┼╝norodno┼Ť─ç dobrych szczep├│w czy lepiej skupi─ç si─Ö na tylko na psychobiotykach (szczeg├│lnie ten L.Reuteri ATCC PTA 6475).
    4. Sanprobi te┼╝ ma jeden produkt “psychobiotyczny” – nazywa si─Ö “Stres” – nie wiesz czy jest wart zainteresowania? (Nie robi┼éem z niego jeszcze jogurtu wi─Öc nie wiem czy wyjdzie).

    • Dr David Williams rekomenduje go wszystkim swoim pacjentom, bez wzgl─Ödu na p┼ée─ç. W badaniu na gryzoniach u┼╝ywano szczepu ATCC. Nie znam marki Sanprobi, natomiast robi┼éem wcze┼Ťniej jogurty z zakwasek jogurtowych od zakwaski.pl. I te mog─Ö zarekomendowa─ç ­čÖé

      • Hej zrobi┼éem wed┼éug instrukcji: 10 tabletek ,37stopniC,36godz.
        Efekt u g├│ry cienka warstwa twaro┼╝ku a reszta wody
        Co zrobiłem nie tak ?
        Mleko było prosto od gospodarza

        Czy kto┼Ť podawa┼é ten jogurt dzieciom ?
        Pozdrawiam

        • No to klops, bo ten problem powtarza si─Ö u wielu os├│b. Dzisiaj robi─Ö review i postaram si─Ö znale┼║─ç potencjaln─ů przyczyn─Ö. Wrzuc─Ö w artykule jako upgrade ­čÖé

          • Ten sam problem u mnie. Na wierzchu troch─Ö jogurtu, a reszta woda. Czekam na update ­čÖé

  2. Witam, mam pytanie odnosnie rodzaju mleka jakiego u┼╝y┼ée┼Ť. Rozumiem ┼╝e chodzi o mleko krowie. Musi by─ç to mleko nieprzetworzone tzn prosto od krowy/ronika czy te┼╝ mo┼╝e by─ç pasteryzowane ze sklepu?
    Pozdrawiam Ewelina

  3. Czy kto┼Ť robi┼é z kefir BioGaia Gastrus? Jogurt o takich w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach brzmi bardzo zach─Öcaj─ůco, ale bym chcia┼é unikn─ů─ç zakupu kolejnego urz─ůdzenia, kt├│re zajmuje miejsce.

    • Jako osoba z natury oszcz─Ödna ­čÖé wzi─ů┼éem tylko jedn─ů pastylk─Ö Gastrus i 10g inuliny – po 36h mia┼éem ma┼é─ů eksplozj─Ö tak┼╝e mleko (1 litr Pi─ůtnicy BIO, podgrzane do 37C) zdecydowanie sfermentowa┼éo (mam oko┼éo po┼éowy obj─Öto┼Ťci serwatki i reszt─Ö “serow─ů”).
      Nie wiem czy nie by┼éo b┼é─Ödem szczelne zamkni─Öcie butelki (chocia┼╝ ze dwa razy w mi─Ödzyczasie sprawdza┼éem zawarto┼Ť─ç) – nast─Öpnym razem zrobi─Ö wymian─Ö gazow─ů.
      Piszesz, ┼╝e odlewasz serwatk─Ö ale czy j─ů wyrzucasz czy u┼╝ywasz bo ┼║r├│d┼éo twierdzi, ┼╝e w obu cz─Ö┼Ťciach jest bakteria?
      Czy ja dobrze rozumiem ┼║r├│d┼éo, ┼╝e warto mleko miesza─ç p├│┼é na p├│┼é ze ┼Ťmietan─ů aby mie─ç bardziej kremow─ů konsystencj─Ö?

      • Rezultat, kt├│ry opisujesz jest taki sam jak moje pierwsze pr├│by, kt├│re uwa┼╝am za nieudane. W tej chwili uzyskuj─Ö g─Östy, kremowy jogurt bez serwatki, wi─Öc nie mam co odlewa─ç ­čÖé

  4. Próbowałem zrobić ten jogurt wg powyższej instrukcji, ale wyszło mi zsiadłe mleko i serwatka. Podejrzewam, że dodałem te bakterie do mleka, które jeszcze nie wystygło do temperatury 37 stopni i była ona wyższa. Moje pytanie: Czy to możliwe, że temperatura wyższa niż 37 stopnie zabiła te bakterie?

    • Z moich do┼Ťwiadcze┼ä wynika, ┼╝e problemem jest temperatura. Zbyt wysoka = separacja. Je┼Ťli u┼╝ywa┼ée┼Ť niepasteryzowanego mleka, koagulacja bia┼éek w trakcie namna┼╝ania bakterii b─Ödzie du┼╝o lepsza po uprzedniej pasteryzacji (cz─Ö┼Ťciowa denaturacja bia┼éek). Ale stawiam na temperatur─Ö ­čÖé

  5. Hej Wszystkim!
    Kupi┼éem tak─ů sam─ů jogurtownice jak autor. Mleka nie gotowa┼éem bo mia┼éem kupcze mikrofiltrowane i pasteryzowane, wrzuci┼éem pokruszonych 10 tabletek i dwie ┼éy┼╝ki inuliny wszystko w opisanych krokach, tylko miesza┼éem plastikow─ů ┼éy┼╝eczk─ů(pono─ç metal zabija bakterie). Ustawi┼éem na 36h i 37 stopni i z dwa centymetry mi wysz┼éo spoza pojemnika, troche uros┼éo, na g├│rze osadzi┼é si─Ö pyszny kremowy serek/twaro┼╝ek a na dole jaka┼Ť ┼╝├│┼éta woda(serwatka?). Tak mia┼éo wyj┼Ť─ç? Nastawi┼éem si─Ö na 1.5kg gotowego produktu, tym czasem mam oko┼éo 300gram. T─ů ┼╝├│┼ét─ů wod─ů mog─Ö zaszczepia─ç kolejne produkty albo j─ů wypi─ç?

    Eksperymentowa┼éem jeszcze z inn─ů jogurtownic─ů kt├│ra nie ma regulacji temperatury i cz─Östo jogurty przegrzewa, ale troche dziur w niej porobi┼éem. Dawa┼éem na miseczk─Ö, troche inuliny i jedn─ů/dwie kapsu┼éki z l. reuterii na 10 godzi max i wychodzi┼é mi pyszny kwaskowy lekki jogurt bez tej ┼╝├│┼étej wody. Zupe┼énie inne w smaku ni┼╝ ten wy┼╝ej opisany serek.

    Kto┼Ť wie co ja zrobi┼éem i co mi wychodzi┼éo w dw├│ch przypadkach?

    Pozdrawiam

    • Pora w takim razie przeprowadzi─ç ┼Ťledztwo wsp├│lnymi si┼éami, bo ja wczoraj robi┼éem kolejna porcj─Ö jogurtu – celowo od podstaw z tabletek. I mam 1,5 litra g─Östego jogurtu z malutk─ů ilo┼Ťci─ů serwatki < 1cm. I zachodz─Ö w g┼éow─Ö obecnie co mo┼╝e Wam i┼Ť─ç nie tak jak nale┼╝y. Jak macie jakie┼Ť pomys┼éy piszcie ┼Ťmia┼éo.

      • Na jakiej maksymalnie temperaturze pr├│bowa┼ée┼Ť mno┼╝y─ç bakterie? Bo 37 stopni strasznie mi koliduje z innymi bakteriami kt├│re chcia┼ébym mno┼╝y─ç wszystkie naraz. Chce po┼é─ůczy─ç bakterie z gastrusa, narine, sanprobi stress i probio z zakwaski pl. Tylko si─Ö obawiam czy kt├│re┼Ť bakterie nie zdominuj─ů drugich i w efekcie mno┼╝─ůc te roztwory w ko┼äcu nie┼Ťwiadomie utrac─Ö kt├│ry┼Ť szczep.

  6. U mnie jest tak. Im bardziej si─Ö stara┼éem tj. podgrzewa┼éem wcze┼Ťniej mleko do ok 80 stopni, studzi┼éem, kruszy┼éem tabletki, dodawa┼éem inulin─Ö i w og├│le bawi┼éem si─Ö niemi┼éosiernie efekt by┼é r├│┼╝ny raz wysz┼éo raz nie. A┼╝ pewnego razu gdy mia┼éem wyjecha─ç do pracy za granic─Ö i wiedzia┼éem, ┼╝e nie b─Öd─Ö mia┼é czasu na takie korowody przeprowadzi┼éem eksperyment, kt├│ry mia┼é zadecydowa─ç czy bra─ç ze sob─ů jogurtownic─Ö czy nie. I tak do butelki mleka (tzw. ┼Ťwierze 3,2%) wrzucam bezpo┼Ťrednio 4 tabletki gastrusa czekam z godzink─Ö a┼╝ si─Ö rozpuszcz─ů od czasu do czasu potrz─ůsn─Ö delikatnie butelk─ů dodaj─Ö odrobin─Ö zakwaski (z zakwaski.pl) i to wszysztko. Rozlewam so s┼éoiczk├│w (wyparzonych) i wk┼éadam do jogurtownicy. Mam prosty model bez regulacji temperatury. Czekam ok 8h. That’s it.
    Prosto i genialnie jakby powiedzia┼é master chief Mak┼éowicz. W zasadzie teraz zepsuje mi si─Ö najwy┼╝ej jeden na dziesi─Ö─ç (wiadomo te ma┼ée cholery s─ů nieprzewidywalne;)

  7. W instrukcji kt├│r─ů dosta┼éem przy kupnie zakwasek z zakwaski pl jest napisane ┼╝e serwatka to normalny efekt i ┼Ťwiadczy o tym ┼╝e mleko jest pozbawione dodatk├│w chemicznych. Pisz─ů r├│wnie┼╝ by wymiesza─ç otrzymany produkt z serwatk─ů. Wi─Öc mo┼╝e jednak nam wszystkim wychodzi?

    Pi┼éem sam─ů czyst─ů t─ů serwatk─Ö mimo braku ch─Öci i przekonania, ale wszystko by┼éo ok.

  8. A skad mam wiedzie─ç, ┼╝e sie namno┼╝y┼éy te bakterie i jest tyle wi─Öcej, swoj─ů drog─ů jak to sprawdzi┼ées? Pozdrawiam!

  9. Robi┼éem te┼╝ ten jogurt wg przepisu. U┼╝y┼éem mleka krowiego i dosz┼éo do separacji. Chyba u┼╝ycie pe┼énego mleka zwykle daje separacj─Ö i jest to zdrowy objaw. Internetowe ┼║r├│d┼éa zalecaj─ů wylewanie serwatki i u┼╝ycie tej g─Östej cz─Ö┼Ťci. Czy┼╝ nie?
    Pozdrawiam.

  10. Dlaczego jogurt mro┼╝ony w foremce nie wymaga ju┼╝ p├│┼║niej dodatkowych tabletek jako zakwsaska? Chodzi o foremki do lodu standardowe, takie kostki po 2-3 cm?

  11. Zrobi┼éem ostatnio taki jogurt i wysz┼éo ca┼ékiem spoko. Jogurtownica ta co u autora-wyparzona przed u┼╝yciem. Mleko ze sklepu pasteryzowane 3,2. Co do po┼╝ywki dla bakterii to po reaserchu zdecydowa┼éem ┼╝e dam 1 ┼éy┼╝ke inuliny, 1 ┼éy┼╝ke m─ůki ziemniaczanej i 1 ┼éy┼╝eczk─Ö bia┼éego cukru i 10 tabletek gastrusa w ca┼éo┼Ťci. Po 36 godzinach wyszed┼é fajny jogurt, mo┼╝e nie taki g┼éadki jak ze sklepu bo konsystencja bardziej kaszke przypomina┼é ale smak kwaskowaty(podobny do smaku tabletek). Dawkuje 1 szkalnke rano i 1 w po┼éudnie i powiem ┼╝e dzia┼éanie jest widoczne. Wida─ç wyra┼║nie ten testosteronowy spok├│j i pewno┼Ť─ç siebie poza tym w┼éosy jakby bardziej l┼Ťni─ůce, zmarszczki mniej g┼é─Öbokie i stany zapalne kt├│re mi dokuczaj─ů od kilku lat teraz widocznie mniej aktywne tak┼╝e polecam spr├│bowa─ç

    • Dzi─Ökuj─Ö za komentarz ­čÖé W┼éa┼Ťnie planuj─Ö kolejne “zasiedlenia” l.reuteri i spr├│buj─Ö Twojej mieszkanki po┼╝ywek. Wrzuca┼ée┼Ť ca┼ée tabletki bez proszkowania i mieszania?

      • tak, wrzuca┼éem ca┼ée tabletki troch─Ö zamiesza┼éem plastikow─ů ┼éy┼╝eczk─ů(podobno metalowe s─ů nie wskazane-nie wiem czemu) i dosy─ç szybko si─Ö rozpu┼Ťci┼éy.

  12. Cze┼Ť─ç,

    Pr├│bowa┼éem zrobi─ç jogurt na mleku kozim z kartonu(mam alergi─Ö na mleko krowie), wszystko wg instrukcji. Niestety dwukrotnie nie wyszed┼é – u┼╝ywa┼éem takiej jogurtownicy:

    JOGURTOWNICA TERMOSTAT + SŁOIKI 20W 801015 BROWIN

    Temperatur─Ö ustawi┼éem oczywi┼Ťcie na 37 stopni, ale jak sprawdzi┼éem w trakcie procesu ile stopni jest wewn─ůtrz (u┼╝y┼éem termometru “laserowego”) to wysz┼éo, ┼╝e 42 stopnie.

    1.Pytanie czy kto┼Ť ma tak─ů sam─ů jogurtownic─Ö i m├│g┼éby sprawdzi─ç jaka jest temperatura wewn─ůtrz w trakcie procesu ?

    Mo┼╝e m├│j egzemplarz jest po prostu trefny ­čÖü

    2. Chciałbym przetestować jeszcze mleko kokosowe, wg przepisu:
    https://www.luvele.com.au/blogs/recipe-blog/step-by-step-l-reuteri-coconut-yogurt-recipe

    Pytanie czy kto┼Ť robi┼é i ma jakie┼Ť spostrze┼╝enia/podpowiedzi ?

    3.Czytaj─ůc bloga o robieniu jogurtu natrafi┼éem na informacje, ┼╝e wystarcz─ů 3 sproszkowane tabletki zamiast 10 i czas fermentacji chyba 12h jest r├│wnie┼╝ wystarczaj─ůcy – kto┼Ť empirycznie przetestowa┼é, i wysz┼éo ┼╝e konsystencja jogurtu po 12 i 24h jest taka sama(niby bakterie si─Ö bardziej nie namna┼╝aj─ů).

    Pytanie czy kto┼Ť z Was te┼╝ ma takie same przemy┼Ťlenia (mniejsza liczba tabletek, kr├│tszy czas) ?

    • Bakterie si─Ö namna┼╝aj─ů do momentu spo┼╝ycia po┼╝ywki, a moment przed spo┼╝yciem ca┼éej – s─ů najbardziej ┼╝ywotne.

      Spr├│buj u┼╝y─ç zwyk┼éego termometra okiennego, cieczowego – ja nie ufam taniej elektronice, a na drog─ů i nie 100% pewn─ů szkoda money.

      I wyszło Ci po 12h z 3 tabletkami?

      Pozdro!

    • Mleko przetrawione przez bakterie to ju┼╝ nie to mleko, czyli mo┼╝e na produkt jogurtowy nie mia┼éby┼Ť uczulenia?

  13. Moje Rozwi─ůzanie w odpowiedzi na pytanie: Czemu czasem nie wychodzi w jogurtownicy z mo┼╝liwo┼Ťci─ů ustawienia temperatury?
    Fajnie, ┼╝e da si─Ö ustawi─ç temperatur─Ö, jednak warunki otoczenia nawet w letni dzie┼ä, a przewiewnie w pomieszczeniu mog─ů sprawi─ç, ┼╝e grz┼éka b─Ödzie niewydolna utrzyma─ç t─ů temp.

    Rozwi─ůzanie:
    Jogurtownic─Ö szczelnie owin─ů─ç r─Öcznikiem/kocem.

    • Dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║. M├│j tato mia┼é ten sam problem. U niego pomog┼éa zmiana mleka z niepasteryzowanego od rolnika na pasteryzowane sklepowe. By─ç mo┼╝e w tym pierwszym ilo┼Ť─ç szczep├│w naturalnie wyst─Öpuj─ůcych bra┼éa g├│r─Ö nad L.reuteri. Na wyja┼éowionej bia┼éej wodzie z dyskontu wychodzi mu g─Östy jak marzenie ­čÖé

      • Hehe ­čÖé Te┼╝ pr├│bowa┼éem na od rolnika. Takie mleko jest boskie ale pite bez przegotowania, bo c┼╝┼éowiek wyposa┼╝a si─Ö w super naturalny mikrobiom – jak u naszych wiejskich i pot─Ö┼╝nych pradziadk├│w, kt├│rzy T mieli znacznie wi─Öcej ni┼╝ ludzko┼Ť─ç dzisiaj.

  14. Wiek 45 lat. Bra┼éem przez 2 tyg. Ashwagandh─Ö 9% witanolid├│w 3 x 500 mg dziennie i 1 tabl.dziennie Biogaia Gastrotus do tego 2 kaps. dziennie Olimp Tribulus, Wit D3 4000j. i testosteron ca┼ékowity skoczy┼é mi z 266 ng/do do 449 ng/dl. Jak─ů jest norm─ů dla mojego wieku?

    Zaznaczam ┼╝e mam troch─Ö nadwagi jakie┼Ť 15 kg i si─Ö obawiam ┼╝e testo z kuracji mo┼╝e przechodzi─ç w estrogeny. Jak to zablokowa─ç nie u┼╝ywaj─ůc lek├│w? Mo┼╝e jakie┼Ť naturalne metody?

    Z tego jest jeden wniosek ┼╝e skoro testosteron podskoczy┼é mi po Ashwagandzie to przyczyn─ů jego niskiego poziomu by┼é stres czyli kortyzol.
    Mam racj─Ö?

    Teraz znowu mam stresy w realu i co┼Ť czuj─Ö ┼╝e testo mi znowu spad┼é mimo ashwagandhy no zacz─ů┼éem mie─ç parestezje jednak lecz─Ö je wit. B12, B6, magnezem i relaksem w medytacji zen.
    Jest lepiej ale czy macie jakie┼Ť lepsze sposoby na to?

  15. Hej,

    Jak narazie jeden test za mn─ů – nieudany
    Mam tak─ů sam─ů jogurtownice jak TY, a mimo to, cos posz┼éo nie tak.

    1. Czy mo┼╝e byc to na mleku UHT?
    2. To mleko z szklanki w jakiej temperaturze dajesz ? pokojowej ? To dodatkowo dodajesz czy odlewasz z tego 1,5 Litra ?
    3. Jak juz ten jogurt mi wyjdzie, to moge to odrazu zblendowac z odrobin─ů s┼éodzika i owocami ? Nie wp┼éyn─ů owoce/slodzik na bakterie w jogurcie jak tak bedzie sta┼éo pare dni w lod├│wce ?

    Z góry dzięki za odpowiedz! Super artykuł jak i cały blog!

  16. Cze┼Ť─ç,
    Potwierdzi┼éem i w mojej jogurtownicy jest 42 stopnie pomimo, ze ustawi┼érm 37. Mam tak─ů:

    JOGURTOWNICA TERMOSTAT + SŁOIKI 20W 801015 BROWIN

    Pytanie czy te osoby, kt├│rym nie wychodzi nie maj─ů takich samuch problem├│w ze swoimi urz─ůdzeniami.

  17. Witam,

    Po przeczytaniu w┼éa┼Ťciwo┼Ťci tego szczepu bakterii postanowi┼éem zrobic ten jogurt. Kupi┼éem jogurtownic─Ö (z regulowaniem czasu oraz temperatury), tabletki BioGaja Gastro. Post─Öpowanie krok po kroku wg instrukcji. Zagotowanie mleka do 80 st. C nast─Öpnie ostudzenie do 37st. C i przelanie do jogurtownicy, Rozkruszenie tabletek, dodanie inuliny itp. No dok┼éadnie jak w instrukcji. Jogurtownica ustawiona na 36h i 37st. C.

    Wysz┼éa mi serwatka z czym┼Ť co smakuje i wygl─ůda jak zwyk┼éy twar├│g. Czemu?

    Użyłem mleka Łaciate Świeże 3.2% mikrofiltrowane (to takie w plastikowej butelce, mikrofiltrowane i pasteryzowane).

    Twaróg zjem, serwatkę też wypiję lecz chciałbym uzyskaćprawidłowy jogurt. Może trzymałem za długo?

    Według tego opisu:
    https://www.luvele.com.au/blogs/recipe-blog/how-to-make-l-reuteri-yogurt

    Temperatura może być od 36st. C i jest napisane żeby trzymać w jogurtownicy przez 24h i póżniej od 6 do 12h (co by się zgadzało z przepisem tutaj jak bym wybrał 12h przy drugim nastawie).

    Co mog─Ö poprawi─ç aby otrzyma─ç konzystencj─Ö jogurtu a nie twarogu?

    Dzi─Ökuj─Ö

    • jogurtownica mo┼╝e mie─ç zepsuty termostat, przerabia┼éem 3. jogurtownicet, najlepsza jest ta z wielkim pojemnikiem browina.
      36h po 37 stopni. mleko 3.8 ┼üaciate Junior, inulina ze stawi─ů (takie ma┼ée zielone opakowanie), praktycznie zawsze wychodzi┼éo.
      nie polecam jogurtownic z ma┼éymi s┼éoiczkami, sprawdza┼éem termometrem do ┼╝ywno┼Ťci i zawsze by┼éa z┼éa temperatura.

  18. Cze┼Ť─ç,

    Okaza┼éo si─Ö, ┼╝e w mojej jogurtownicy(JOGURTOWNICA TERMOSTAT + S┼üOIKI 20W 801015 BROWIN) by┼é popsuty sterownik od temperatury i ustawiaj─ůc na 37 stopni urz─ůdzenie i tak mia┼éo ponad 40… Maj─ů wys┼éa─ç nowy egzemplarz na gwarancji, wiec zanim zrobi─Ö kolejny jogurcik na mleku kokosowym to zbadam czy w nowej ju┼╝ wszystko dzia┼éa. Osobom, kt├│rym nie wychodzi sugeruj─Ö sprawdzi─ç czy sprz─Öty trzymaj─ů zadan─ů temperatur─Ö – ja sprawdza┼éem przy u┼╝yciu termometru laserowego i standardowego.

  19. Witam wszystkich,

    Naby┼éem r├│wnie┼╝ jogurtownic─Ö BROWIN. Za pierwszym razem wyszed┼é mi twar├│g i serwatka. Z mojej obserwacji wynika ┼╝e jogurtownica grzeje tylko z do┼éu. Dzi┼Ť zako┼äczy┼éem produkcj─Ö drugiej partii. Jogurt g─Östy i kremowy. Co poprawi┼éem? Nala┼éem wody, mi─Ödzy jogurtownic─Ö a pojemnik na mleko. Troch─Ö ponad p├│┼é szklanki. Temperatura lepiej si─Ö rozk┼éada, nie zachodzi przegrzewanie do┼éu pojemnika. Zaznaczam, ┼╝e korzysta┼éem z mniejszego pojemnika – 1,35l. Mleko doprowadzam do siedemdziesi─Öciu paru stopni. U┼╝y┼éem 100 ml serwatki bez ┼╝adnych tabletek. Powodzenia

      • Nie ma si─Ö czym przejmowa─ç. Davisowi te┼╝ przebija si─Ö serwatka. On to miksuje. Wa┼╝ne, ┼╝e dzia┼éa. Ostatnio przesta┼éem si─Ö opieprza─ç z tym i staram si─Ö je┼Ť─ç dwa razy dziennie. Czuj─Ö si─Ö jakbym by┼é zakochany. Dzi─Öki stronce zainteresowa┼éem si─Ö te┼╝ mikrodawkowaniem. Zdarzy┼éo mi si─Ö przemikrodawkowa─ç ale te┼╝ by┼éo pi─Öknie. Darmowa lekcja geometrii. No i nie ma ┼Ťladu po mojej deprepresji. Pozdrawiam i ┼╝ycz─Ö sukces├│w w hackingu

  20. Ja zrobi┼éem na pr├│b─Ö – pierwszy raz w ┼╝yciu robi┼éem jogurt i wyszed┼é rewelacyjnie jednak zupe┼énie inaczej jak w Twoim przepisie ;):
    – u┼╝ywa┼éem zwyk┼éej ┼éy┼╝ki metalowej i ┼╝adnego termometru tylko sw├│j paluszek ┼╝eby sprawdzi─ç ┼╝e mleko jest letnie oko┼éo 40stopni
    – nie u┼╝ywa┼éem jogurtownicy tylko szklan─ů misk─Ö i szklany prze┼║roczysty talerz do przykrycia
    – na 3/4 butelki mleka 6 tabletek
    – ca┼éo┼Ť─ç zawinowe┼é grubym kocem i odstawi┼éem metr od grzejnika na noc oko┼éo 8 – 10h
    – rano przela┼éem jogurt na sitko wy┼éo┼╝ony czterema warstwami r─Öcznika papierowego ┼╝eby ods─ůczy─ç “wod─Ö” na par─Ö godzin do lod├│wki
    – ko┼äcowy efekt – pi─Ökny, g─Östy jak ┼Ťmietana i pyszny jogurcik
    Polecam tak jak ja – nie bawi─ç sie w ┼╝adne zaawansowane domowe laboratoria tylko dos┼éoika lub miski na 8h pod kocem i gotowe ! To banalnie proste!

  21. To ju┼╝ moja 20 pr├│ba i ci─ůgle wychodzi mi twar├│g i serwatka.. raz przypadkiem wyszed┼é mi jogurt z tych bakterii kt├│ry by┼é pyszny… og├│lnie co zauwa┼╝y┼éem… Nalewaj─ůc nawet czyste mleko bez ┼╝adnych zakwasem/bakterii i tak oddzieli si─Ö serwetka, tak┼╝e te 36h to poprostu mo┼╝e by─ç za d┼éugo. Przy czystym mleku na 42 stopniach serwatka mi wysz┼éa co┼Ť przy 16 godzinie. W opisie zakwasek do jogurt├│w wyczyta┼éem ┼╝e to normalne ┼╝e zrobi si─Ö serwatka w ma┼éej ilo┼Ťci i mo┼╝na to zamiesza─ç. Natomiast gdy jest bardzo du┼╝o serwatki to znaczy ┼╝e temperatura b─ůd┼║ czas kiszenia by┼éy za du┼╝e.

    • Przykro mi to s┼éysze─ç. Mi z kolei co tydzie┼ä wychodzi kremowy, g─Östy i pyszny L.reuteri, a ostatnie 10 jogurt├│w robi┼éem bez dodawania zakwasek. U┼╝ywa┼éem kilku ┼éy┼╝ek poprzedniego jogurtu. Mo┼╝e warto przetestowa─ç inne szczepy/zakwaski?

  22. Jakub… zamiast jogurtownicy polecam cyrkulator sous-vide. Koszt kupna wi─Ökszy ale utrzymanie temperatury jest wr─Öcz idealne, niezale┼╝nie od warunk├│w. Ju┼╝ 10 raz robi─Ö na tym jogurt i zawsze wychodzi (mleko zawsze 3.2 uth).

    No i mam pytanie czy mia┼é kto┼Ť kiedy┼Ť jakie┼Ť efekty uboczne po jogurcie? Ten m├│j to wychodzi g─Östy jak ┼Ťmietana, ┼╝e ┼éy┼╝ka stoi, ale do s┼éoiczka 0,75 wrzucam zwykle dwie kostki zakwaski, no i nie wiem czy nie piegi─ů┼éem z ow─ů “kolonizacj─ů” bo ostatnio czuj─Ö ci─ůgle na j─Özyku smak tego jogurtu. Zero problem├│w gastrycznych, super samopoczucie, tylko ten posmak…

  23. Nastawi┼éem na 12h, da┼éem do lod├│wki p├│┼║niej da┼éem z powrotem na 24h i wysz┼éo mi co┼Ť jogurtopodobnego, ale troch─Ö z dziurami jak by nagazowane.. ale jadalne. Serwetki mia┼éem jakie┼Ť 250ml. Nastawi┼éem kolejn─ů parti─Ö u┼╝ywaj─ůc tylko 100ml poprzedniej serwatki i po 12h ju┼╝ by┼é p┼éywaj─ůcy twar├│g w serwatce… Nie ogarniam tego, wydaje mi si─Ö ┼╝e zawsze zrobi si─Ö ta serwatka je┼╝eli d┼éu┼╝ej si─Ö potrzyma albo jest wi─Öcej bakterii. Jakim cudem to czasami wychodzi to nie wiem. Mam dwie jogurtownica tej marki, mierzy┼éem termometrem i oba podgrzewaj─ů do takiej temperatury jak─ů ustawie.

    Ci─ůgle si─Ö zastanawiam czy te bakterie to te?.. wrzucaj─ůc czyste mleko bez bakterii te┼╝ si─Ö serwatka wytwarza przy podgrzaniu.. gastrusa kupuje na allegro, ma termin na rok do przodu. W┼éa┼Ťnie wrzuci┼éem ten ┼Ťrednio smaczny twar├│g i srednio smaczn─ů serwatke do blendera i wysz┼éo mi smaczne mleko. Wygl─ůd i konstytencja mleka tylko smak do ry kwaskowaty, nie dodawa┼éem inuliny bo chcia┼éem ┼╝eby przetrawilo cukry z mleka. Zastanawiam si─Ö czy ten produkt ma l.reuterii…

  24. w jaki spos├│b mo┼╝na oszacowa─ç liczb─Ö bakterii po namno┼╝eniu przez 36h. Jest na to jaki┼Ť wz├│r?
    Jestem w trakcie produkcji bakterii, ale z Biogaia Osfortis, zobaczymy co z tego wyjdzie ­čÖé
    Pozdrawiam

    • wyszed┼é jogurt bardzo dobrze na mleku 3.2% z inulin─ů ustawione na 37 C w jogurtownicy ze s┼éoiczkami zalanymi wod─ů do po┼éowy.

      Pierwszy dzie┼ä po spo┼╝yciu jogurtu poczu┼éem ogromn─ů popraw─Ö samopoczucia i pozytywnej energii i motywacji, chyba nie placebo. Wcze┼Ťniej przez miesi─ůc bra┼éem Biogaia Osfortis pod postaci─ů tabletki raz-dwa razy dziennie, bez jakich┼Ť odczu─ç.

      Za drugim razem robiłem z mleka 3.9% pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i niestety oddzielił się twaróg i serwatka.

  25. Mi do dzisiaj si─Ö rozwarstwia.. ­čśÇ Mo┼╝e trzy razy uda┼éo si─Ö. Jak mija 36h, wrzucam do lod├│wki aby ostyg┼éo, p├│┼║niej w blender kielichowy par─Ö ruch├│w i mam ┼éadny jogurt ­čśÇ

  26. Jak wygl─ůda kwestia “suplementacji” takiego jogurtu? Mo┼╝na go je┼Ť─ç ca┼éy czas, czy trzeba robi─ç przerwy? W sensie zje si─Ö troch─Ö tego jogurtu, bakterie skolonizuj─ů g├│rn─ů cz─Ö┼Ť─ç uk┼éadu pokarmowego i mo┼╝na przez jaki┼Ť czas przesta─ç bra─ç, czy raczej bra─ç to przez okre┼Ťlon─ů ilo┼Ť─ç czasu a p├│┼║niej X czasu przerwy? ┼╗eby czasem nie wyst─ůpi┼éo jakie┼Ť przero┼Ťni─Öcie dan─ů bakteri─ů, bo pewnie by┼éaby draka.

    Dzi─Öki za odpowied┼║.

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz sw├│j komentarz
Mam na imi─Ö...