L.Reuteri ATCC PTA 6475 to fascynuj膮cy mikroorganizm i bardzo szczeg贸lny szczep bakterii. Nale偶y do grupy psychobiotyk贸w, czyli bakterii kt贸re wp艂ywaj膮 na zachowanie cz艂owieka. Szacuje si臋, 偶e przed 60 laty szczep ten by艂 cz臋艣ci膮 mikrobiomu wi臋kszo艣ci ludzi 艣wiata zachodu, ale dzisiaj posiada go jedynie 1 na 20 os贸b.

Niesamowite w艂a艣ciwo艣ci jakie przynosi jogurt L.Reuteri to g艂adsza, zdrowsza sk贸ra i sp艂ycone zmarszczki, odbudowa m艂odzie艅czych zasob贸w energii, wzmocniona si艂a i mi臋艣nie, przyspieszone gojenie i regeneracja oraz zwi臋kszone pok艂ady empatii. Innymi s艂owy, mikroorganizm ten powoduje efekt odwr贸cenia starzenia. W tym momencie jestem pewien, 偶e mam Twoj膮 uwag臋, wi臋c zaczynamy 馃檪

CZYTAJ TAK呕E: PSYCHOBIOTYKI – Sk膮d Bra膰 Bakterie, kt贸re Rozweselaj膮?

Niezwyk艂e w艂a艣ciwo艣ci L.Reuteri

Na t臋 chwil臋 ATCC PTA 6475 i DSM 17938 to jedyne szczepy reuteri, o kt贸rych wiemy, 偶e prowokuj膮 sekrecj臋 oksytocyny w m贸zgu. Oksytocyna to ten sam hormon, kt贸ry wydziela si臋 np. w trakcie przytulania z ukochan膮 osob膮 i jest uwa偶any za jeden z kluczowych hormon贸w odm艂adzaj膮cych. Rezultaty to:

  • Wyg艂adzenie sk贸ry i sp艂ycenie zmarszczek, powodowane dos艂own膮 eksplozj膮 produkcji kolagenu w sk贸rze
  • Przyspieszenie gojenia ran niemal 2x
  • Zredukowany apetyt, dzia艂anie anoreksogenne, jedzenie nadal smakuje wspaniale, ale zneutralizowane s膮 napady g艂odu
  • Zwi臋kszenie poziomu testosteronu u m臋偶czyzn. Yeah, baby! 馃挭
  • Co za tym idzie, zwi臋kszenie poziomu libido.
  • Utrzymanie g臋sto艣ci tkanki kostnej, L.Reuteri doskonale rokuje jako metoda zapobiegania osteoporozie
  • G艂臋bszy sen 鈥 ten korzystny wp艂yw jest jednak obserwowany u mniej ni偶 20% badanych.
  • Zwi臋kszona empatia i potrzeba kontaktu z drugim cz艂owiekiem
  • Efekty probiotyczny, zapobiegaj膮cy rozrostowi niepo偶膮danych szczep贸w.
Wykres i zdj臋cie z badania na gryzoniach. Mysz z grupy kontrolnej u do艂u, powy偶ej osobnik po kuracji L.Reuteri

Wyd艂u偶ona fermentacja (zwykle jogurty fermentuj膮 przez 6-8h) powoduje r贸wnie偶 konwersj臋 laktozy do kwasu mlekowego, kt贸ry odpowiada za kwa艣ny smak jogurtu L.Reuteri. Ilo艣膰 kwasu mlekowego redukuje pH do okolic 3.5. Jest to warto艣膰 kt贸ra rozbija wi臋kszo艣膰 kazeiny (beta A1). Oznacza to, 偶e produkt ko艅cowy ma bardzo nisk膮 zawarto艣膰 laktozy oraz zredukowany potencja艂 do reakcji immunologicznej (z tego powodu odlewam serwatk臋, do艂膮czonym do zestawu sitkiem).

Szczep szczepowi nier贸wny

Istnieje kilkadziesi膮t, a mo偶e nawet kilkaset szczep贸w gatunku L.Reuteri. Nie wiemy ile z nich prowokuje wydzielanie oksytocyny w ludzkim organizmie. Na dzie艅 dzisiejszy s膮 to tylko szczepy ATCC PTA 6475 i DSM 17938 od BioGaia (mo偶e kto艣 mi przy okazji wyja艣ni w komentarzu, jak uda艂o im si臋 opatentowa膰 mikroorganizm?).

Istniej膮 r贸wnie偶 szczepy L.Reuteri, kt贸re powoduj膮 stany zapalne i inne niepo偶膮dane efekty. Obecnie trwaj膮 badania na gryzoniach, kt贸re maj膮 zdeterminowa膰, kt贸re z odkrytych do tej pory szczep贸w tego gatunku mikroorganizmu, maj膮 analogicznie pozytywny wp艂yw na cz艂owieka.

Co ciekawe, L.Reuteri lubi zasiedla膰 g贸rny odcinek przewodu pokarmowego 鈥 od 偶o艂膮dka po gard艂o. Jak wi臋kszo艣膰 bakterii, mikroorganizm ten produkuje bakteriocyty, zwi膮zki o aktywno艣ci przeciwdrobnoustrojowej 鈥 w tym przypadku chroni膮cej ludzki organizm przed przerostem szkodliwych kolonii bakterii (SIBO!).

Jak zrobi膰 jogurt L.Reuteri?

Po pierwszych 3 nieudanych pr贸bach i kolejnych 7 rewelacyjnych, my艣l臋, 偶e mog臋 si臋 wreszcie podzieli膰 domowym sposobem na namna偶anie szczepu L.Reuteri ATCC PTA 6475. W rezultacie zamiast 200 mln mikroorganizm贸w deklarowanych przez producenta w jednej porcji, jednorazowo spo偶ywamy oko艂o 90 miliard贸w CFUs 馃 na 1/2 kubka jogurtu. Czyli tyle co w 15 opakowaniach BioGaia Gastrus.

B臋dziesz potrzebowa膰:

  • jogurtownic臋 z jednym konkretnym pojemnikiem. Sam u偶ywam jogurtownicy od Browin o pojemno艣ci 1,5l. W rodzinie s膮 ju偶 trzy takie i sprawdzaj膮 si臋 doskonale.
  • 2 艂y偶ki sto艂owe prebiotyku, ja u偶ywam inuliny z cykorii
  • starter: 10 tabletek BioGaia Gastrus lub 4 艂y偶ki sto艂owe poprzedniej partii jogurtu L. reuteri
  • 1,5 litra mleka krowie艅czego (wyprzedzaj膮c wasze pytania, nie pr贸bowa艂em robi膰 jogurtu z innymi rodzajami mleka. Je艣li wam si臋 uda, napiszcie jak w komentarzu).

Jogurtowic臋 wyparzam wrz膮tkiem. Mleko podgrzewam w rondelku do temperatury 80C. Nie zagotowuj臋. Odstawiam do ostudzenia. 10 tabletek BioGaia rozkruszam na drobny py艂 i mieszam z po艂ow膮 kubka ciep艂ego mleka. Do jogurtownicy wlewam ostudzone mleko, dodaj臋 zawarto艣膰 kubka i 2 艂y偶ki sto艂owe inuliny. Mieszam, ustawiam temperatur臋 na 37C, a czas na 36 godzin. Po tym czasie uzyskuj臋 1,5kg g臋stego, kremowego jogurtu l.reuteri. Et voila!

Co mo偶e p贸j艣膰 nie tak?

Pierwsze trzy jogurty nie wysz艂y mi jak nale偶y. Okaza艂o si臋, 偶e L.Reueri namna偶a si臋 w temperaturze o kilka stopni ni偶szej ni偶 wi臋kszo艣膰 szczep贸w dost臋pnych w zakwaskach. Dopiero po przeszukaniu sieci znalaz艂em odpowiedni膮 temperatur臋 dla tego szczepu (37C).

Smak i zapach jogurtu reuteri s膮 bardzo specyficzne. Dlatego spo偶ywam je tylko w postaci blendu z mro偶on膮 jagod膮 le艣n膮 (w Biedrze za 6z艂) i bananem. W tym zestawie opr贸cz probiotyk贸w dostarczamy prebiotyki, zwi臋kszaj膮c tym samym potencja艂 kolonizacyjny przewodu pokarmowego.

ProTIP: Kostki lodu L.Reuteri

Dr. Davis zaszczepia ponownie ka偶dy kolejny jogurt a偶 do 10 krotnie. Ja pierwszy jogurt odlewam najpierw do foremek na l贸d i zamra偶am. Jedna taka kostka zamro偶onego jogurtu wystarczy nast臋pnie na skolonizowanie litra mleka, ju偶 bez dodawania kolejnych tabletek. You welcome 馃檪

PS. Je艣li nie chcesz robi膰 jogurtu, a chcesz skolonizowa膰 sw贸j trakt L.Reuteri ATCC PTA 6475, BioGaia wypu艣ci艂a na rynek nowy produkt. BioGaia Osfortis zawiera 10 miliard贸w CFU’s w dw贸ch kapsu艂kach. To 25x tyle co Gastrus, ale to nadal niemal 10x mniej ni偶 zawiera jogurt L.Reuteri domowej roboty.

殴r贸d艂o

Dr. William Davies L.Reuteri [WheatBelly]

94 KOMENTARZE

  1. Dzi臋ki za ten wpis. Po Twoim wpisie o Psychobiotykach zrobi艂em ten jogurt na domy艣lnych ustawieniach jogurtownicy Biowin (8h i 42C) i teraz mi wyja艣ni艂e艣 dlaczego mi nie wychodzi艂. Nasuwa mi si臋 jeszcze kilka pyta艅:
    1. Mam w膮tpliwo艣膰 czy dawa膰 go 呕onie, bo nie chcia艂 bym jej podnie艣膰 testosteronu bo jeszcze jej „w膮s uro艣nie” 馃槈 . Dla kobiet ten jogurt si臋 nada? Nie wyrz膮dzi szk贸d?
    2. Ten drugi z szczep贸w w BioGaii Gastrus – „DSM 17938” ma te same w艂a艣ciwo艣ci co „ATCC PTA 6475”? Czy mo偶e te w艂a艣ciwo艣ci kt贸re wymieni艂e艣 s膮 z sumarycznej mieszanki tych dw贸ch szczep贸w?
    3. Co s膮dzisz o robieniu przy u偶yciu jogurtownicy jogurt贸w z maj膮cych dobre opinie probiotyk贸w naszej polskiej firmy Sanprobi? Bo ca艂kiem spoko wychodz膮 z tego jogurty (testowa艂em ju偶 na Super Formula, Barrier i IBS – bo 偶ona mia艂a problemy jelitowe). Zastanawiam si臋 jednak czy nie pozosta膰 przy samych „psychobiotycznych”, bo na razie robi艂em „rotacje” powy偶szymi aby by艂a wi臋ksza „r贸偶norodno艣膰 kulturowa” dobrych bakterii. Sam nie wiem czy lepsza wi臋ksza r贸偶norodno艣膰 dobrych szczep贸w czy lepiej skupi膰 si臋 na tylko na psychobiotykach (szczeg贸lnie ten L.Reuteri ATCC PTA 6475).
    4. Sanprobi te偶 ma jeden produkt „psychobiotyczny” – nazywa si臋 „Stres” – nie wiesz czy jest wart zainteresowania? (Nie robi艂em z niego jeszcze jogurtu wi臋c nie wiem czy wyjdzie).

    • Dr David Williams rekomenduje go wszystkim swoim pacjentom, bez wzgl臋du na p艂e膰. W badaniu na gryzoniach u偶ywano szczepu ATCC. Nie znam marki Sanprobi, natomiast robi艂em wcze艣niej jogurty z zakwasek jogurtowych od zakwaski.pl. I te mog臋 zarekomendowa膰 馃檪

      • Hej zrobi艂em wed艂ug instrukcji: 10 tabletek ,37stopniC,36godz.
        Efekt u g贸ry cienka warstwa twaro偶ku a reszta wody
        Co zrobi艂em nie tak ?
        Mleko by艂o prosto od gospodarza

        Czy kto艣 podawa艂 ten jogurt dzieciom ?
        Pozdrawiam

        • No to klops, bo ten problem powtarza si臋 u wielu os贸b. Dzisiaj robi臋 review i postaram si臋 znale藕膰 potencjaln膮 przyczyn臋. Wrzuc臋 w artykule jako upgrade 馃檪

          • Ten sam problem u mnie. Na wierzchu troch臋 jogurtu, a reszta woda. Czekam na update 馃檪

        • Mleko prosto od gospodarza mo偶e by膰 ok, ale przecie偶 zawiera mas臋 mikrob贸w naturalnych – zar贸wno z organizmu krowy, jak i z jej sk贸ry, z obory i naczy艅, itd itp. W艣r贸d nich mog膮 by膰 r贸wnie偶 patogeny. Zabawa z przetw贸rstwem mleka w galanterie – kwa艣ne mleko, Twar贸g i sery ppdpuszczkowe, a ju偶 szczeg贸lnie kefir czy jogurt w domowych warunkach nale偶y zawsze mleko pasteryzowa膰. Wprowadzenie szczepionki kefiru czy jogurtu do podgrzanego surowego mleka to proszenie si臋 o problemy. Pasteryzacja znacz膮co zwi臋ksza szans臋 na sukces – uzyskanie tego czego si臋 oczekiwa艂o i Mniejsza ryzyko rozczarowa艅 i problem贸w.
          Ps.
          Warstwa twaro偶ku i wody… Wygl膮da troch臋 na przegrzanie w niew艂a艣ciwym momencie.

      • W jakiej temperaturze doda膰 bakterie? Jak si臋 ostudzi do 37 odla膰 p贸艂 szklanki reszt臋 do jogurtownicy i te p贸艂 szklanki potem wla膰 do jogurtownicy? T膮 jogirtownice to jak wyparzacie? Na Plastik lejecie wrz膮tek? Nie lepiej zdezynfekowa膰 j膮 wodorow臋glanem i octem?

  2. Witam, mam pytanie odnosnie rodzaju mleka jakiego u偶y艂e艣. Rozumiem 偶e chodzi o mleko krowie. Musi by膰 to mleko nieprzetworzone tzn prosto od krowy/ronika czy te偶 mo偶e by膰 pasteryzowane ze sklepu?
    Pozdrawiam Ewelina

  3. Czy kto艣 robi艂 z kefir BioGaia Gastrus? Jogurt o takich w艂a艣ciwo艣ciach brzmi bardzo zach臋caj膮co, ale bym chcia艂 unikn膮膰 zakupu kolejnego urz膮dzenia, kt贸re zajmuje miejsce.

    • Jako osoba z natury oszcz臋dna 馃檪 wzi膮艂em tylko jedn膮 pastylk臋 Gastrus i 10g inuliny – po 36h mia艂em ma艂膮 eksplozj臋 tak偶e mleko (1 litr Pi膮tnicy BIO, podgrzane do 37C) zdecydowanie sfermentowa艂o (mam oko艂o po艂owy obj臋to艣ci serwatki i reszt臋 „serow膮”).
      Nie wiem czy nie by艂o b艂臋dem szczelne zamkni臋cie butelki (chocia偶 ze dwa razy w mi臋dzyczasie sprawdza艂em zawarto艣膰) – nast臋pnym razem zrobi臋 wymian臋 gazow膮.
      Piszesz, 偶e odlewasz serwatk臋 ale czy j膮 wyrzucasz czy u偶ywasz bo 藕r贸d艂o twierdzi, 偶e w obu cz臋艣ciach jest bakteria?
      Czy ja dobrze rozumiem 藕r贸d艂o, 偶e warto mleko miesza膰 p贸艂 na p贸艂 ze 艣mietan膮 aby mie膰 bardziej kremow膮 konsystencj臋?

      • Rezultat, kt贸ry opisujesz jest taki sam jak moje pierwsze pr贸by, kt贸re uwa偶am za nieudane. W tej chwili uzyskuj臋 g臋sty, kremowy jogurt bez serwatki, wi臋c nie mam co odlewa膰 馃檪

  4. Pr贸bowa艂em zrobi膰 ten jogurt wg powy偶szej instrukcji, ale wysz艂o mi zsiad艂e mleko i serwatka. Podejrzewam, 偶e doda艂em te bakterie do mleka, kt贸re jeszcze nie wystyg艂o do temperatury 37 stopni i by艂a ona wy偶sza. Moje pytanie: Czy to mo偶liwe, 偶e temperatura wy偶sza ni偶 37 stopnie zabi艂a te bakterie?

    • Z moich do艣wiadcze艅 wynika, 偶e problemem jest temperatura. Zbyt wysoka = separacja. Je艣li u偶ywa艂e艣 niepasteryzowanego mleka, koagulacja bia艂ek w trakcie namna偶ania bakterii b臋dzie du偶o lepsza po uprzedniej pasteryzacji (cz臋艣ciowa denaturacja bia艂ek). Ale stawiam na temperatur臋 馃檪

      • Post臋powa艂em zgodnie z instrukcj膮. Zagotowa艂em mleko (Mlekovita 3,2%) do temperatury dok艂adnie 80 stopni, wi臋c przyczyna musi by膰 inna.

          • Mam podejrzenia odno艣nie samej jogurtownicy Browin. Pierwsza partia, wg przepisu Davisa wysz艂a idealna – zrobi艂em j膮 w naczyniu ci艣nieniowym ustawionym na 40stopni (Reuteri zabija pow. 42.8). To samo mleko i szczepy (gastrus z tym dziwnym mandarynkowym dodatkiem, UHT 3.2%, zagotowane do 80st i po och艂odzeniu do 30-35st usun膮艂em korzuch), powt贸rzone ju偶 trzeci raz w Browinie powoduje separacj臋. Za ka偶dym razem zmienia艂em jeden czynnik – 1. Wed艂ug przepisu, 2. Browin owini臋ty kocem, 3. Temperatura na 38st (realna mleka mierzona dok艂adnie w 艣rodku obj臋to艣ci precyzyjnym termometrem, sprawdzonym na innych pomiarach referencyjnych – 35st). Mierzy艂em r贸wnie偶 temperatur臋 w Browin ustawionym na 37st i ma 34st.

            W kolejnej pr贸bie chce sprawdzi膰 jeszcze inne czynniki, ale zastanawiam si臋 jaki szczeg贸艂 r贸偶ni si臋 z tym co ty robisz Piona;-) Tobie i twojej rodzinie jak piszesz (testowa艂e艣 3 urz膮dzenia) wychodzi, wi臋c albo mamy inn膮 partie maszyn z usterk膮, albo co艣 robimy delikatnie inaczej 馃槈

            1. czy mo偶esz potwierdzi膰 偶e jak ustawiasz na 37st to tyle ma mleko w 艣rodku?
            2. Czy usuwasz korzuch z ocjlorsonego mleka?;-)
            3. Czy wlewasz 100-150ml wody do urz膮dzenia jak podaje instrukcja Browin, aby stworzy膰 p艂aszcz wodny? ( Ta woda ma wtedy 2-3 stopnie wi臋cej ni偶 temperatura ustawiona na urz膮dzeniu)
            4. Czy konieczne jest aby zmiesza膰 bakterie i prebiotyk w tej 1/2 szklance ciep艂ego mleka, czy temperatura mo偶e by膰 po prostu ni偶sza ni偶 te 40st i je艣li och艂odzi si臋 bardziej po podgrzaniu do 80st to te偶 jest ok?
            5. Czy mleko UHT 3.2% jest ok je艣li je potem jeszcze raz podgrzewam do 80st?
            6. Czy przykrywasz pojemnik z mlekiem fabryczn膮 pokrywk膮? Je艣li tak, czy j膮 dociskasz aby by艂a szczelnie zamkni臋ta, czy k艂adziesz lu藕no? David pisze o delikatnym przykryciu foli膮 – czyli pewnie musi by膰 dost臋p powietrza bo reuteri s膮 bakteriami tlenowymi.
            7. Czy owijasz jako艣 kocem sama maszyn臋?
            8. czy widzisz co艣 jeszcze w tak szczeg贸艂owym wydaniu co mo偶e wp艂yn膮膰? Mo偶e miejsce, przeci膮g itp?;-)

            Dzi臋kuj臋 wam za wsp贸lne rozwi膮zanie zagadki. Serek te偶 jest wspanial, ale wychodzi go za ma艂o i szkoda serwatki, nawet je艣li pr贸buje j膮 wykorzysta膰 馃槈

  5. Hej Wszystkim!
    Kupi艂em tak膮 sam膮 jogurtownice jak autor. Mleka nie gotowa艂em bo mia艂em kupcze mikrofiltrowane i pasteryzowane, wrzuci艂em pokruszonych 10 tabletek i dwie 艂y偶ki inuliny wszystko w opisanych krokach, tylko miesza艂em plastikow膮 艂y偶eczk膮(pono膰 metal zabija bakterie). Ustawi艂em na 36h i 37 stopni i z dwa centymetry mi wysz艂o spoza pojemnika, troche uros艂o, na g贸rze osadzi艂 si臋 pyszny kremowy serek/twaro偶ek a na dole jaka艣 偶贸艂ta woda(serwatka?). Tak mia艂o wyj艣膰? Nastawi艂em si臋 na 1.5kg gotowego produktu, tym czasem mam oko艂o 300gram. T膮 偶贸艂t膮 wod膮 mog臋 zaszczepia膰 kolejne produkty albo j膮 wypi膰?

    Eksperymentowa艂em jeszcze z inn膮 jogurtownic膮 kt贸ra nie ma regulacji temperatury i cz臋sto jogurty przegrzewa, ale troche dziur w niej porobi艂em. Dawa艂em na miseczk臋, troche inuliny i jedn膮/dwie kapsu艂ki z l. reuterii na 10 godzi max i wychodzi艂 mi pyszny kwaskowy lekki jogurt bez tej 偶贸艂tej wody. Zupe艂nie inne w smaku ni偶 ten wy偶ej opisany serek.

    Kto艣 wie co ja zrobi艂em i co mi wychodzi艂o w dw贸ch przypadkach?

    Pozdrawiam

    • Pora w takim razie przeprowadzi膰 艣ledztwo wsp贸lnymi si艂ami, bo ja wczoraj robi艂em kolejna porcj臋 jogurtu – celowo od podstaw z tabletek. I mam 1,5 litra g臋stego jogurtu z malutk膮 ilo艣ci膮 serwatki < 1cm. I zachodz臋 w g艂ow臋 obecnie co mo偶e Wam i艣膰 nie tak jak nale偶y. Jak macie jakie艣 pomys艂y piszcie 艣mia艂o.

      • Na jakiej maksymalnie temperaturze pr贸bowa艂e艣 mno偶y膰 bakterie? Bo 37 stopni strasznie mi koliduje z innymi bakteriami kt贸re chcia艂bym mno偶y膰 wszystkie naraz. Chce po艂膮czy膰 bakterie z gastrusa, narine, sanprobi stress i probio z zakwaski pl. Tylko si臋 obawiam czy kt贸re艣 bakterie nie zdominuj膮 drugich i w efekcie mno偶膮c te roztwory w ko艅cu nie艣wiadomie utrac臋 kt贸ry艣 szczep.

  6. U mnie jest tak. Im bardziej si臋 stara艂em tj. podgrzewa艂em wcze艣niej mleko do ok 80 stopni, studzi艂em, kruszy艂em tabletki, dodawa艂em inulin臋 i w og贸le bawi艂em si臋 niemi艂osiernie efekt by艂 r贸偶ny raz wysz艂o raz nie. A偶 pewnego razu gdy mia艂em wyjecha膰 do pracy za granic臋 i wiedzia艂em, 偶e nie b臋d臋 mia艂 czasu na takie korowody przeprowadzi艂em eksperyment, kt贸ry mia艂 zadecydowa膰 czy bra膰 ze sob膮 jogurtownic臋 czy nie. I tak do butelki mleka (tzw. 艣wierze 3,2%) wrzucam bezpo艣rednio 4 tabletki gastrusa czekam z godzink臋 a偶 si臋 rozpuszcz膮 od czasu do czasu potrz膮sn臋 delikatnie butelk膮 dodaj臋 odrobin臋 zakwaski (z zakwaski.pl) i to wszysztko. Rozlewam so s艂oiczk贸w (wyparzonych) i wk艂adam do jogurtownicy. Mam prosty model bez regulacji temperatury. Czekam ok 8h. That’s it.
    Prosto i genialnie jakby powiedzia艂 master chief Mak艂owicz. W zasadzie teraz zepsuje mi si臋 najwy偶ej jeden na dziesi臋膰 (wiadomo te ma艂e cholery s膮 nieprzewidywalne;)

  7. W instrukcji kt贸r膮 dosta艂em przy kupnie zakwasek z zakwaski pl jest napisane 偶e serwatka to normalny efekt i 艣wiadczy o tym 偶e mleko jest pozbawione dodatk贸w chemicznych. Pisz膮 r贸wnie偶 by wymiesza膰 otrzymany produkt z serwatk膮. Wi臋c mo偶e jednak nam wszystkim wychodzi?

    Pi艂em sam膮 czyst膮 t膮 serwatk臋 mimo braku ch臋ci i przekonania, ale wszystko by艂o ok.

  8. A skad mam wiedzie膰, 偶e sie namno偶y艂y te bakterie i jest tyle wi臋cej, swoj膮 drog膮 jak to sprawdzi艂es? Pozdrawiam!

  9. Robi艂em te偶 ten jogurt wg przepisu. U偶y艂em mleka krowiego i dosz艂o do separacji. Chyba u偶ycie pe艂nego mleka zwykle daje separacj臋 i jest to zdrowy objaw. Internetowe 藕r贸d艂a zalecaj膮 wylewanie serwatki i u偶ycie tej g臋stej cz臋艣ci. Czy偶 nie?
    Pozdrawiam.

  10. Dlaczego jogurt mro偶ony w foremce nie wymaga ju偶 p贸藕niej dodatkowych tabletek jako zakwsaska? Chodzi o foremki do lodu standardowe, takie kostki po 2-3 cm?

  11. Zrobi艂em ostatnio taki jogurt i wysz艂o ca艂kiem spoko. Jogurtownica ta co u autora-wyparzona przed u偶yciem. Mleko ze sklepu pasteryzowane 3,2. Co do po偶ywki dla bakterii to po reaserchu zdecydowa艂em 偶e dam 1 艂y偶ke inuliny, 1 艂y偶ke m膮ki ziemniaczanej i 1 艂y偶eczk臋 bia艂ego cukru i 10 tabletek gastrusa w ca艂o艣ci. Po 36 godzinach wyszed艂 fajny jogurt, mo偶e nie taki g艂adki jak ze sklepu bo konsystencja bardziej kaszke przypomina艂 ale smak kwaskowaty(podobny do smaku tabletek). Dawkuje 1 szkalnke rano i 1 w po艂udnie i powiem 偶e dzia艂anie jest widoczne. Wida膰 wyra藕nie ten testosteronowy spok贸j i pewno艣膰 siebie poza tym w艂osy jakby bardziej l艣ni膮ce, zmarszczki mniej g艂臋bokie i stany zapalne kt贸re mi dokuczaj膮 od kilku lat teraz widocznie mniej aktywne tak偶e polecam spr贸bowa膰

    • Dzi臋kuj臋 za komentarz 馃檪 W艂a艣nie planuj臋 kolejne „zasiedlenia” l.reuteri i spr贸buj臋 Twojej mieszkanki po偶ywek. Wrzuca艂e艣 ca艂e tabletki bez proszkowania i mieszania?

  12. Cze艣膰,

    Pr贸bowa艂em zrobi膰 jogurt na mleku kozim z kartonu(mam alergi臋 na mleko krowie), wszystko wg instrukcji. Niestety dwukrotnie nie wyszed艂 – u偶ywa艂em takiej jogurtownicy:

    JOGURTOWNICA TERMOSTAT + S艁OIKI 20W 801015 BROWIN

    Temperatur臋 ustawi艂em oczywi艣cie na 37 stopni, ale jak sprawdzi艂em w trakcie procesu ile stopni jest wewn膮trz (u偶y艂em termometru „laserowego”) to wysz艂o, 偶e 42 stopnie.

    1.Pytanie czy kto艣 ma tak膮 sam膮 jogurtownic臋 i m贸g艂by sprawdzi膰 jaka jest temperatura wewn膮trz w trakcie procesu ?

    Mo偶e m贸j egzemplarz jest po prostu trefny 馃檨

    2. Chcia艂bym przetestowa膰 jeszcze mleko kokosowe, wg przepisu:
    https://www.luvele.com.au/blogs/recipe-blog/step-by-step-l-reuteri-coconut-yogurt-recipe

    Pytanie czy kto艣 robi艂 i ma jakie艣 spostrze偶enia/podpowiedzi ?

    3.Czytaj膮c bloga o robieniu jogurtu natrafi艂em na informacje, 偶e wystarcz膮 3 sproszkowane tabletki zamiast 10 i czas fermentacji chyba 12h jest r贸wnie偶 wystarczaj膮cy – kto艣 empirycznie przetestowa艂, i wysz艂o 偶e konsystencja jogurtu po 12 i 24h jest taka sama(niby bakterie si臋 bardziej nie namna偶aj膮).

    Pytanie czy kto艣 z Was te偶 ma takie same przemy艣lenia (mniejsza liczba tabletek, kr贸tszy czas) ?

    • Bakterie si臋 namna偶aj膮 do momentu spo偶ycia po偶ywki, a moment przed spo偶yciem ca艂ej – s膮 najbardziej 偶ywotne.

      Spr贸buj u偶y膰 zwyk艂ego termometra okiennego, cieczowego – ja nie ufam taniej elektronice, a na drog膮 i nie 100% pewn膮 szkoda money.

      I wysz艂o Ci po 12h z 3 tabletkami?

      Pozdro!

    • Mleko przetrawione przez bakterie to ju偶 nie to mleko, czyli mo偶e na produkt jogurtowy nie mia艂by艣 uczulenia?

  13. Moje Rozwi膮zanie w odpowiedzi na pytanie: Czemu czasem nie wychodzi w jogurtownicy z mo偶liwo艣ci膮 ustawienia temperatury?
    Fajnie, 偶e da si臋 ustawi膰 temperatur臋, jednak warunki otoczenia nawet w letni dzie艅, a przewiewnie w pomieszczeniu mog膮 sprawi膰, 偶e grz艂ka b臋dzie niewydolna utrzyma膰 t膮 temp.

    Rozwi膮zanie:
    Jogurtownic臋 szczelnie owin膮膰 r臋cznikiem/kocem.

    • Dzi臋kuj臋 za odpowied藕. M贸j tato mia艂 ten sam problem. U niego pomog艂a zmiana mleka z niepasteryzowanego od rolnika na pasteryzowane sklepowe. By膰 mo偶e w tym pierwszym ilo艣膰 szczep贸w naturalnie wyst臋puj膮cych bra艂a g贸r臋 nad L.reuteri. Na wyja艂owionej bia艂ej wodzie z dyskontu wychodzi mu g臋sty jak marzenie 馃檪

      • Hehe 馃檪 Te偶 pr贸bowa艂em na od rolnika. Takie mleko jest boskie ale pite bez przegotowania, bo c偶艂owiek wyposa偶a si臋 w super naturalny mikrobiom – jak u naszych wiejskich i pot臋偶nych pradziadk贸w, kt贸rzy T mieli znacznie wi臋cej ni偶 ludzko艣膰 dzisiaj.

  14. Wiek 45 lat. Bra艂em przez 2 tyg. Ashwagandh臋 9% witanolid贸w 3 x 500 mg dziennie i 1 tabl.dziennie Biogaia Gastrotus do tego 2 kaps. dziennie Olimp Tribulus, Wit D3 4000j. i testosteron ca艂kowity skoczy艂 mi z 266 ng/do do 449 ng/dl. Jak膮 jest norm膮 dla mojego wieku?

    Zaznaczam 偶e mam troch臋 nadwagi jakie艣 15 kg i si臋 obawiam 偶e testo z kuracji mo偶e przechodzi膰 w estrogeny. Jak to zablokowa膰 nie u偶ywaj膮c lek贸w? Mo偶e jakie艣 naturalne metody?

    Z tego jest jeden wniosek 偶e skoro testosteron podskoczy艂 mi po Ashwagandzie to przyczyn膮 jego niskiego poziomu by艂 stres czyli kortyzol.
    Mam racj臋?

    Teraz znowu mam stresy w realu i co艣 czuj臋 偶e testo mi znowu spad艂 mimo ashwagandhy no zacz膮艂em mie膰 parestezje jednak lecz臋 je wit. B12, B6, magnezem i relaksem w medytacji zen.
    Jest lepiej ale czy macie jakie艣 lepsze sposoby na to?

  15. Hej,

    Jak narazie jeden test za mn膮 – nieudany
    Mam tak膮 sam膮 jogurtownice jak TY, a mimo to, cos posz艂o nie tak.

    1. Czy mo偶e byc to na mleku UHT?
    2. To mleko z szklanki w jakiej temperaturze dajesz ? pokojowej ? To dodatkowo dodajesz czy odlewasz z tego 1,5 Litra ?
    3. Jak juz ten jogurt mi wyjdzie, to moge to odrazu zblendowac z odrobin膮 s艂odzika i owocami ? Nie wp艂yn膮 owoce/slodzik na bakterie w jogurcie jak tak bedzie sta艂o pare dni w lod贸wce ?

    Z g贸ry dzi臋ki za odpowiedz! Super artyku艂 jak i ca艂y blog!

  16. Cze艣膰. Nowy na Twoim blogu i ko艅cz膮 mi si臋 materia艂y, prosz臋 da膰 gazu z nowymi 馃榿 a tak na powa偶nie, zam贸wi艂em ju偶 jogurtownice i tabsy. Mo偶esz mi powiedzie膰 jak cz臋sto i w jakich ilo艣ciach jadasz taki jogurt ? I robiles mo偶e jakie艣 badania testosteronu przed i po ? Jakie艣 zauwa偶alne zmiany?
    Zrobi臋 badanie wolnego testosteronu przed i p贸藕niej po, tylko chcia艂bym w艂a艣nie si臋 dowiedzie膰 ile tego jesc i jak d艂ugo, by艂o to gdzie艣 opisane w tej ksi膮偶ce? Pozdrawiam

  17. Cze艣膰,
    Potwierdzi艂em i w mojej jogurtownicy jest 42 stopnie pomimo, ze ustawi艂rm 37. Mam tak膮:

    JOGURTOWNICA TERMOSTAT + S艁OIKI 20W 801015 BROWIN

    Pytanie czy te osoby, kt贸rym nie wychodzi nie maj膮 takich samuch problem贸w ze swoimi urz膮dzeniami.

    • Tak, jogurtownica BROWIN przegrzewa do 42 st. pomimo nastawienia na 36. Podejrzewam, 偶e jest stale nastawiona na t臋 temperatur臋 wbrew temu co pisze producent.Poradzi艂am sobie przez dodanie styropianu na dno a na to jeszcze kratk臋. Na to wreszcie to wk艂adam szklane naczynie o pojemno艣ci 1 l. wype艂nione mlekiem. Bakterie L. reuteri nie rozmna偶aj膮 si臋 dobrze w wy偶szej temp. Optymalny przedzia艂 to 35-38 st. wg r贸偶nych bada艅. Pierwszy jogurt przewa偶nie si臋 rozdziela ze wzgl臋du na substancje dodatkowe w BioGaia. Drugi nastaw ju偶 z dodatkiem jogurtu z pierwszego nastawu ma o wiele g艂adsz膮 konsystencj臋.

  18. Witam,

    Po przeczytaniu w艂a艣ciwo艣ci tego szczepu bakterii postanowi艂em zrobic ten jogurt. Kupi艂em jogurtownic臋 (z regulowaniem czasu oraz temperatury), tabletki BioGaja Gastro. Post臋powanie krok po kroku wg instrukcji. Zagotowanie mleka do 80 st. C nast臋pnie ostudzenie do 37st. C i przelanie do jogurtownicy, Rozkruszenie tabletek, dodanie inuliny itp. No dok艂adnie jak w instrukcji. Jogurtownica ustawiona na 36h i 37st. C.

    Wysz艂a mi serwatka z czym艣 co smakuje i wygl膮da jak zwyk艂y twar贸g. Czemu?

    U偶y艂em mleka 艁aciate 艢wie偶e 3.2% mikrofiltrowane (to takie w plastikowej butelce, mikrofiltrowane i pasteryzowane).

    Twar贸g zjem, serwatk臋 te偶 wypij臋 lecz chcia艂bym uzyska膰prawid艂owy jogurt. Mo偶e trzyma艂em za d艂ugo?

    Wed艂ug tego opisu:
    https://www.luvele.com.au/blogs/recipe-blog/how-to-make-l-reuteri-yogurt

    Temperatura mo偶e by膰 od 36st. C i jest napisane 偶eby trzyma膰 w jogurtownicy przez 24h i p贸偶niej od 6 do 12h (co by si臋 zgadza艂o z przepisem tutaj jak bym wybra艂 12h przy drugim nastawie).

    Co mog臋 poprawi膰 aby otrzyma膰 konzystencj臋 jogurtu a nie twarogu?

    Dzi臋kuj臋

    • jogurtownica mo偶e mie膰 zepsuty termostat, przerabia艂em 3. jogurtownicet, najlepsza jest ta z wielkim pojemnikiem browina.
      36h po 37 stopni. mleko 3.8 艁aciate Junior, inulina ze stawi膮 (takie ma艂e zielone opakowanie), praktycznie zawsze wychodzi艂o.
      nie polecam jogurtownic z ma艂ymi s艂oiczkami, sprawdza艂em termometrem do 偶ywno艣ci i zawsze by艂a z艂a temperatura.

  19. Cze艣膰,

    Okaza艂o si臋, 偶e w mojej jogurtownicy(JOGURTOWNICA TERMOSTAT + S艁OIKI 20W 801015 BROWIN) by艂 popsuty sterownik od temperatury i ustawiaj膮c na 37 stopni urz膮dzenie i tak mia艂o ponad 40… Maj膮 wys艂a膰 nowy egzemplarz na gwarancji, wiec zanim zrobi臋 kolejny jogurcik na mleku kokosowym to zbadam czy w nowej ju偶 wszystko dzia艂a. Osobom, kt贸rym nie wychodzi sugeruj臋 sprawdzi膰 czy sprz臋ty trzymaj膮 zadan膮 temperatur臋 – ja sprawdza艂em przy u偶yciu termometru laserowego i standardowego.

  20. Produkcja zgodnie z przepisem w tym samym modelu jogurtownicy. Po 20h pracy awaria pr膮du w domu 馃檪 , jogurtownica przytulona do grzejnikiem opatulona kocem. Po 36h idealna konsystencja jogurtu naturalnego , serwatki ok 0,5 cm.
    Czy jest jaka艣 skala dawkowania ?
    Jak d艂ugo kolonizujecie si臋 L.Reuteri ?

  21. Witam wszystkich,

    Naby艂em r贸wnie偶 jogurtownic臋 BROWIN. Za pierwszym razem wyszed艂 mi twar贸g i serwatka. Z mojej obserwacji wynika 偶e jogurtownica grzeje tylko z do艂u. Dzi艣 zako艅czy艂em produkcj臋 drugiej partii. Jogurt g臋sty i kremowy. Co poprawi艂em? Nala艂em wody, mi臋dzy jogurtownic臋 a pojemnik na mleko. Troch臋 ponad p贸艂 szklanki. Temperatura lepiej si臋 rozk艂ada, nie zachodzi przegrzewanie do艂u pojemnika. Zaznaczam, 偶e korzysta艂em z mniejszego pojemnika – 1,35l. Mleko doprowadzam do siedemdziesi臋ciu paru stopni. U偶y艂em 100 ml serwatki bez 偶adnych tabletek. Powodzenia

      • Nie ma si臋 czym przejmowa膰. Davisowi te偶 przebija si臋 serwatka. On to miksuje. Wa偶ne, 偶e dzia艂a. Ostatnio przesta艂em si臋 opieprza膰 z tym i staram si臋 je艣膰 dwa razy dziennie. Czuj臋 si臋 jakbym by艂 zakochany. Dzi臋ki stronce zainteresowa艂em si臋 te偶 mikrodawkowaniem. Zdarzy艂o mi si臋 przemikrodawkowa膰 ale te偶 by艂o pi臋knie. Darmowa lekcja geometrii. No i nie ma 艣ladu po mojej deprepresji. Pozdrawiam i 偶ycz臋 sukces贸w w hackingu

  22. Ja zrobi艂em na pr贸b臋 – pierwszy raz w 偶yciu robi艂em jogurt i wyszed艂 rewelacyjnie jednak zupe艂nie inaczej jak w Twoim przepisie ;):
    – u偶ywa艂em zwyk艂ej 艂y偶ki metalowej i 偶adnego termometru tylko sw贸j paluszek 偶eby sprawdzi膰 偶e mleko jest letnie oko艂o 40stopni
    – nie u偶ywa艂em jogurtownicy tylko szklan膮 misk臋 i szklany prze藕roczysty talerz do przykrycia
    – na 3/4 butelki mleka 6 tabletek
    – ca艂o艣膰 zawinowe艂 grubym kocem i odstawi艂em metr od grzejnika na noc oko艂o 8 – 10h
    – rano przela艂em jogurt na sitko wy艂o偶ony czterema warstwami r臋cznika papierowego 偶eby ods膮czy膰 „wod臋” na par臋 godzin do lod贸wki
    – ko艅cowy efekt – pi臋kny, g臋sty jak 艣mietana i pyszny jogurcik
    Polecam tak jak ja – nie bawi膰 sie w 偶adne zaawansowane domowe laboratoria tylko dos艂oika lub miski na 8h pod kocem i gotowe ! To banalnie proste!

  23. To ju偶 moja 20 pr贸ba i ci膮gle wychodzi mi twar贸g i serwatka.. raz przypadkiem wyszed艂 mi jogurt z tych bakterii kt贸ry by艂 pyszny… og贸lnie co zauwa偶y艂em… Nalewaj膮c nawet czyste mleko bez 偶adnych zakwasem/bakterii i tak oddzieli si臋 serwetka, tak偶e te 36h to poprostu mo偶e by膰 za d艂ugo. Przy czystym mleku na 42 stopniach serwatka mi wysz艂a co艣 przy 16 godzinie. W opisie zakwasek do jogurt贸w wyczyta艂em 偶e to normalne 偶e zrobi si臋 serwatka w ma艂ej ilo艣ci i mo偶na to zamiesza膰. Natomiast gdy jest bardzo du偶o serwatki to znaczy 偶e temperatura b膮d藕 czas kiszenia by艂y za du偶e.

    • Przykro mi to s艂ysze膰. Mi z kolei co tydzie艅 wychodzi kremowy, g臋sty i pyszny L.reuteri, a ostatnie 10 jogurt贸w robi艂em bez dodawania zakwasek. U偶ywa艂em kilku 艂y偶ek poprzedniego jogurtu. Mo偶e warto przetestowa膰 inne szczepy/zakwaski?

  24. Jakub… zamiast jogurtownicy polecam cyrkulator sous-vide. Koszt kupna wi臋kszy ale utrzymanie temperatury jest wr臋cz idealne, niezale偶nie od warunk贸w. Ju偶 10 raz robi臋 na tym jogurt i zawsze wychodzi (mleko zawsze 3.2 uth).

    No i mam pytanie czy mia艂 kto艣 kiedy艣 jakie艣 efekty uboczne po jogurcie? Ten m贸j to wychodzi g臋sty jak 艣mietana, 偶e 艂y偶ka stoi, ale do s艂oiczka 0,75 wrzucam zwykle dwie kostki zakwaski, no i nie wiem czy nie piegi膮艂em z ow膮 „kolonizacj膮” bo ostatnio czuj臋 ci膮gle na j臋zyku smak tego jogurtu. Zero problem贸w gastrycznych, super samopoczucie, tylko ten posmak…

  25. Nastawi艂em na 12h, da艂em do lod贸wki p贸藕niej da艂em z powrotem na 24h i wysz艂o mi co艣 jogurtopodobnego, ale troch臋 z dziurami jak by nagazowane.. ale jadalne. Serwetki mia艂em jakie艣 250ml. Nastawi艂em kolejn膮 parti臋 u偶ywaj膮c tylko 100ml poprzedniej serwatki i po 12h ju偶 by艂 p艂ywaj膮cy twar贸g w serwatce… Nie ogarniam tego, wydaje mi si臋 偶e zawsze zrobi si臋 ta serwatka je偶eli d艂u偶ej si臋 potrzyma albo jest wi臋cej bakterii. Jakim cudem to czasami wychodzi to nie wiem. Mam dwie jogurtownica tej marki, mierzy艂em termometrem i oba podgrzewaj膮 do takiej temperatury jak膮 ustawie.

    Ci膮gle si臋 zastanawiam czy te bakterie to te?.. wrzucaj膮c czyste mleko bez bakterii te偶 si臋 serwatka wytwarza przy podgrzaniu.. gastrusa kupuje na allegro, ma termin na rok do przodu. W艂a艣nie wrzuci艂em ten 艣rednio smaczny twar贸g i srednio smaczn膮 serwatke do blendera i wysz艂o mi smaczne mleko. Wygl膮d i konstytencja mleka tylko smak do ry kwaskowaty, nie dodawa艂em inuliny bo chcia艂em 偶eby przetrawilo cukry z mleka. Zastanawiam si臋 czy ten produkt ma l.reuterii…

  26. w jaki spos贸b mo偶na oszacowa膰 liczb臋 bakterii po namno偶eniu przez 36h. Jest na to jaki艣 wz贸r?
    Jestem w trakcie produkcji bakterii, ale z Biogaia Osfortis, zobaczymy co z tego wyjdzie 馃檪
    Pozdrawiam

    • wyszed艂 jogurt bardzo dobrze na mleku 3.2% z inulin膮 ustawione na 37 C w jogurtownicy ze s艂oiczkami zalanymi wod膮 do po艂owy.

      Pierwszy dzie艅 po spo偶yciu jogurtu poczu艂em ogromn膮 popraw臋 samopoczucia i pozytywnej energii i motywacji, chyba nie placebo. Wcze艣niej przez miesi膮c bra艂em Biogaia Osfortis pod postaci膮 tabletki raz-dwa razy dziennie, bez jakich艣 odczu膰.

      Za drugim razem robi艂em z mleka 3.9% pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i niestety oddzieli艂 si臋 twar贸g i serwatka.

      • BioGaia Osfortis ma inny sk艂ad ni偶 BioGaia Gastrus .
        W pierszym jest tylko Lactobacillus reuteri ATCC PTA 6475 a w drugim s膮 dwa rodzaje Lactobacillus reuteri DSM 17938 i Lactobacillus reuteri ATCC PTA 6475.

  27. Mi do dzisiaj si臋 rozwarstwia.. 馃榾 Mo偶e trzy razy uda艂o si臋. Jak mija 36h, wrzucam do lod贸wki aby ostyg艂o, p贸藕niej w blender kielichowy par臋 ruch贸w i mam 艂adny jogurt 馃榾

  28. Jak wygl膮da kwestia „suplementacji” takiego jogurtu? Mo偶na go je艣膰 ca艂y czas, czy trzeba robi膰 przerwy? W sensie zje si臋 troch臋 tego jogurtu, bakterie skolonizuj膮 g贸rn膮 cz臋艣膰 uk艂adu pokarmowego i mo偶na przez jaki艣 czas przesta膰 bra膰, czy raczej bra膰 to przez okre艣lon膮 ilo艣膰 czasu a p贸藕niej X czasu przerwy? 呕eby czasem nie wyst膮pi艂o jakie艣 przero艣ni臋cie dan膮 bakteri膮, bo pewnie by艂aby draka.

    Dzi臋ki za odpowied藕.

  29. Czy inulin臋 z tym probiotykiem mo偶na miesza膰 w mleku o temperaturze pokojowej, wymiesza膰 i p贸藕niej dopiero wla膰 do jogurtownicy? Wyjdzie to wtedy?

  30. Hej Biohakerzy!
    Podziel臋 si臋 moim do艣wiadczenie, bo dwa pierwsze podej艣cia do zrobienia jogurtu okaza艂y si臋 klap膮, ale za trzecim razem jogurt ju偶 wyszed艂 馃檪 tak wiec mam nadziej臋, 偶臋 komu艣 si臋 mo偶e przydadz膮 te informacje 馃檪

    Pierwsze podej艣cie: wymiesza艂am mleko 3,5% mikrofiltrowane i zwyk艂e te偶 3,5 % z Lidla – razem 1,5 litra. Mleko podgrza艂am do 80 C. W tej temperaturze tylko z jak膮艣 minute trzyma艂am i potem garnek z mlekiem w艂o偶y艂am do innego zimnego garnka, aby szybciej ostyg艂o. Z tego jeszcze niezagotowanego mleka odla艂am p贸艂 szklanki i jak mleko mia艂o 37 C to zmiesza艂am z 10 rozkruszonymi tabletakami BioGai i 2 艂y偶kami inuliny z cykorii. Jak mleko ostyg艂o do 37 stopnii po艂膮czy艂am je z przygotowanym roztworem i wstawi艂am do takiej samej 1,5 litrowej jogurtownicy Browin prezentowanej w artykule i wstawi艂am na 36 godzin na 37 C. *w tej pr贸bie mialam metalowe sztu膰ce, ale nie wiem czy to ma jakie艣 znaczenie. Miedzy 30 a 36 godzin膮- pojawi艂膮 si臋 ekspolozja serka twarogowego z wod膮. – tak偶e pierwsza klapa.

    Drugie podej艣cie: tylko 1litr mleka 3,9 % eko prosto z farmy Turvita z Lidla. Proces podgrzewania i mieszania wygl膮da艂 tak samo jak w pierwszym przypadku. Jedyne co tym razem zmieni艂am to nie u偶ywa艂am metalowych element贸w oraz do jogurtownicy dola艂am p贸艂 szklanki wody, aby dobrze i po ca艂o艣ci roznie艣膰 ciep艂o i nie przegrza膰 jogurtu. Jogurt ponownie wstawiony na 37 C i 36 godzin w 1 litrowym pojemniku. * jedyne co mnie martwi艂o to fakt ze wrzuci艂am zn贸w 10 tabletek cho膰 przygotowywa艂am tylko litr produkty a nie 1,5 litra. Tym razem postanowilam jogurt sprawdzic po 12 godzinach gdy偶, stwierdzialm, i偶 bez sensu mam go podgrzewa膰 jesli na tym etapie bylby nieudany i mialam racje po 12 godzinach zagl膮dne艂am do pojemnika, mleko by艂o ju偶 popsute, tylko woda z bia艂膮 fermentuj膮ca mazi膮. – z ciekawo艣ci zmierzy艂am temperature mleka i wody, kt贸ra s艂u偶y艂a do podgrzewania i co mnie zdziwi艂o oba te p艂yny mia艂y tylko 35 C czyli ich temperatura spad艂a o 2 stopnie od momentu w艂o偶enia.

    Pode艣cie 3 zako艅czone sukcesem: kupi艂am 1litrowe opakowanie 3,9% mleka bio ekologiczne z Pi膮tnicy z Biedronki. Mleko zagotowa艂am do 80 C i trzyma艂am je na malusie艅kim ogniu w takiej temperaturze 20 minut. Tym razem pozwoli艂am aby mleko samo ostyg艂o – czyli trwa艂o to jak膮艣 godzin臋 lub chwile wi臋cej. Kiedy temperatura mleka spad艂a pomiedzy 37 a 38 wtedy szybko p贸艂 szklanki odla艂am i wymiesza艂am z 9 skruszonymi tabletkami BioGai i 2 艂y偶kami inuliny i zmiesza艂am z reszt膮 oraz wla艂am do 1 litrowego pojemnika. Kolejn膮 rzecz, kt贸r膮 zmieni艂am to zaryzykowa艂am da膰 temperatur臋 38 C na jogurtownicy, gdy偶 przypadek ze spadkiem temperatury w drugiej pr贸bie nie dawa艂 mi spokoju. Oczywi艣cie wstawia艂am jogurt na 36 godzin bez wlewania dodatkowej wody oraz w tym przypadku nadal nie u偶ywa艂am metalowych cze艣ci. No i po tym czasie powsta艂 pi臋kny g臋sty jogurt 馃檪

    Co wed艂ug mnie mia艂o g艂贸wne znaczenie:
    *to nie mieszanie mleka jeszcze NIEZAGOTOWANEGO z tabletkami i inulin膮 w pierwszych 2 przypadkach tak zrobi艂am i nie wysz艂o.
    * zagotowanie mleka 20 minut a nie tylko minut臋
    *oraz podwy偶szenie temperatury grzania gdy偶 prawdopodobnie moja jogurtownica co艣 nie do ko艅ca dobrze dzia艂a cho膰 jest nowo kupiona (optymalna temperatura dla L reuteri to 37,7 C wiec 38 C – nie najgorzej w tym przypadku wyg艂膮da艂o)
    *pozostawienie mleka do samodzielnego ostygniecia.
    *no i dodam, ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale brak metalowych sztu膰cy.

    Do wprowadzenia takich zmian zacheci艂y mnie obserwacje, wasze komentarze jak i r贸wnie偶 artyky艂 na Luvele NEW IMPROVED L REUTERI YOGURT METHOD – gdzie w艂a艣nie jest mega r贸偶nica je艣li zagotujesz mleko te 20 minut, wychodzi bez serwatki i rozwarstwiania si臋.

    Dzi臋ki Biohaker za super warto艣ciowe artyku艂y!

  31. Polecam termometr z szpikulcem do mi臋s kt贸ry mierzy g艂臋boko w pojemniku i szybko temperatur臋. Nie zlicze ile zmarnowa艂em zakwasek przez jogurtownice Browim. Mam dwie sztuki i obie przegrzewaj膮 jogurt. Nigdy tego nie mierzy艂em bo zaufa艂em 偶e to produkt dobry, a to szmelc niestety. Nawet grzanie mleka 20 minut nic nie da jak jogurt bedzie siedzia艂 kilka godzin w wysokiej temperaturze. U mnie pr贸by pokaza艂y 偶e przegrzewa nawet z p艂aszczem wodnym, w ma艂ym i du偶ym pojemniku. Przy ustawionych 42 stopniach, jogurt przez kilka godzin ma 42.5 – 43, za dwie godziny sprawdzam a tam 46.5… Tak samo ustawiam 37, a tam 39, wahania s膮 r贸偶ne, trzeba cz臋sto sprawdza膰.

    Je偶eli kto艣 ma.sprawdzony sprz臋t to prosz臋 o polecenie.

  32. Kochani, MAM TO! Spos贸b ultra-SKUTECZNY i ultra-艁ATWY!
    Po kilkunastu eksperymentach, nareszcie mam g艂adki, kremowy jogurt Reuteri. Za ka偶dym razem!
    Ale od pocz膮tku. Jogurt mia艂em za ka偶dym razem 艣ci臋ty – p贸艂 s艂oika wody i ser na g贸rze. Czyta艂em, 偶e to nie szkodzi, 偶e mo偶na zmiksowa膰, to normalne, ale nie dawa艂o mi to spokoju.
    Zmienia艂em:
    – temperatur臋
    – czas
    – szczelno艣膰
    – temperatur臋 pasteryzacji
    – czas pasteryzacji
    – ilo艣膰 inuliny
    – rodzaj mleka

    … czyli chyba wszystko. Kupi艂em dok艂adny termometr z sond膮, pasteryzowa艂em mieszaj膮c przez 20 minut. Wszystko dok艂adnie wyparza艂em. Wlewa艂em wod臋 mi臋dzy s艂oiczki 偶eby wyr贸wna膰 temperatur臋. Sprawdza艂em termometrem czy jogurtownica r贸wno grzeje.
    I za ka偶dym razem to samo – woda i suchy twar贸g.

    Rozwi膮zanie okaza艂o si臋 podw贸jnie wspania艂e. 1 – jogurt wychodzi jak z reklamy 2 – przygotowanie jest 艂atwiejsze, szybsze i czystsze!

    A zatem do meritum:
    1. wyci膮gam ze zmywarki s艂oiczki i nakr臋tki
    2. do jednego z nich wlewam troch臋 mleka (prosto z kartonu, z lod贸wki), dodaj臋 bakterie i dwie 艂y偶ki inuliny
    3. mieszam dok艂adnie
    4. rozlewam t膮 mieszank膮 do pozosta艂ych s艂oiczk贸w
    5. uzupe艂niam mlekiem (prosto z kartonu)
    6. wk艂adam do jogurtownicy, 37’C, 36 godzin.

    Zauwa偶yli艣cie czego „brakuje”? Nie pasteryzuj臋 mleka! Nie podgrzewam go, nie gotuj臋. U偶ywam Mlekowita 3,2% bez laktozy (偶ona nie toleruje). Ono jest UHT i to wystarczy.
    Tak, wiem – przy odpowiednim podgrzewaniu bia艂o si臋 denaturyzuje i jogurt powinien dzi臋ki temu wyj艣膰 g臋stszy. Ale co z tego, skoro za ka偶dym razem wychodzi艂a serwatka i ser.

    Tadam! 艁atwo i skutecznie. Polecam!

  33. Ostatnio mia艂em nawet problem zrobi膰 jogurt narine w tych dupnych jogurtownica browina. Pojawi艂 si臋 u mnie w domu thermonix. Wypr贸bowa艂em w nim zrobi膰 jogurt l.reuterii, wyszed艂 za pierwszym razem, odrazu wida膰 偶e to jest to g臋sta galareta, pyszny! W tych jogurtownicach to robi艂em oko艂o 50 pr贸b i widz臋 偶e kilka razy jak si臋 uda艂o to produkt by艂 inny. Nie wiem co z nimi jest nie tak, raz temperatura skacze jak szalona o par臋 wi臋cej stopni wi臋cej, momentami jest stabilnie, teraz nie zaobserwowa艂em takich skok贸w temperatury jak w lecie, ale nie wiem jogurt dalej nie chcia艂 wyj艣膰. Chocia偶 dzisiaj mi wyszed艂 narine jak ustawi艂em na 38 stopni(jak mierzy艂em nie przekracza艂 40.5), ale ostatnio robi艂em l.reuterii (ustawi艂em 33 stopnie, bo kiedy艣 mierzy艂em na tym ustawieniu to osi膮ga艂 37, teraz mierzy艂em na tych samych ustawieniach i ma 34……) i wyszed艂 gorzki nie wiem czemu.. wszystko zdezynfekowane, mo偶e za niska temperatura? Pytam z ciekawo艣ci bo ju偶 b臋d臋 robi艂 tylko w thermomixie.

  34. To ja te偶 si臋 podziel臋 swoimi do艣wiadczeniami. Robi臋 jogurty na mleku UHT, zatem nie gotuj臋, podgrzewam do ok. 40 stopni, studz臋 do ok. 37 – dodaj臋 tabletki Bio Gaia (7 na 1l mleka bio 3,9%), nic wi臋cej, 偶adnej inuliny (bo nie mam). Wstawiam do swojej jogurtownicy, kt贸ra nie ma nawet regulacji temperatury, wi臋c nie wiem jak膮 osi膮ga. Po 24 godzinach wychodzi pi臋kny kremowy jogurt, po 36 zaczyna si臋 oddziela膰 ok. 1cm serwatki. St膮d moje pytanie, dlaczego ten jogurt nale偶y trzymma膰 36 godzin?

    • Jak rozumiem, to nie jest jogurt to po prostu produkcja bakterii, kt贸re co kilka godzin si臋 podwajaj膮. Sklepowe jogurty s膮 pono膰 po 4 godzinach a gdy zrobisz 36 godzin to wychodz膮 miliardy bakterii na kubeczek a nie miliony. Czyli nie musisz p艂aci膰 ponad 300 z艂 za Bio Gaie o du偶ym nasyceniu bakterii.

  35. Pierwszy raz i od razu udany, jestem w szoku jakie to proste. Mam nadziej臋, 偶e kolejne b臋d膮 sz艂y r贸wnie g艂adko i b臋d膮 tak samo pyszne. Po odlaniu serwatki ( mo偶e 20ml max) od razu w blender wrzuci艂em banana i 4 truskawki i szklank臋 jogurtu… Mmmm.. „jakby mi sam Pan Jezus go艂膮 st贸pk膮 po gardle schodzi艂” parafrazuj膮c „niemoralnych”;) rewelacja, czekam na efekty i je艣li faktycznie b臋dzie zadowalaj膮cy efekt to go tutaj opisz臋. Pozdrawiam i 偶ycz臋 samych sukces贸w!

  36. W ksi膮偶ce Dr Williama Davisa 鈥瀂drowie kryje si臋 w jelitach鈥 znalaz艂em przepis na ten jogurt z tym, 偶e autor zaleca tam 37,8 st. Z racji, 偶e nie mam jogurtownicy kilka pr贸b zrobi艂em z u偶yciem rondla i udaje mi si臋 utrzyma膰 temp. 37,5 st. My艣l臋, 偶e uda mi si臋 doj艣膰 do 37,8 reguluj膮c powierzchni膮 pokrywki. Czy r贸偶nica 0,8 celcjusza b臋dzie wp艂ywa膰 na rozrost bakterii?

  37. Robi臋 w Browinie kt贸ry nie trzyma temperatury, na g贸rze jest mniej, na dole wi臋cej, my艣l臋, 偶e to taka konstrukcja. Pocz膮tkowo wychodzi艂 mi „ser” i du偶o „serwatki” szczeg贸lnie gdy robi艂em z koziego mleka, z kt贸rego teraz robi臋 ju偶 ca艂y czas. Rozwi膮zaniem by艂o przemieszanie ca艂o艣ci po 12 godzinach, potem po 24 i gdy by艂 gotowy. Zawsze wychodzi pi臋kny jogurt.

  38. Robi艂em jogurt dwoma metodami, tzn:
    *pierwsza z rad biohakera
    *druga wg jednego z komentarzy pod tym artyku艂em, 偶e wystarczy tylko lekko mleko podgrza膰 do 40 stopni i sch艂odzi膰 do 37 stopni a potem na 36 godz. do jogurtownicy

    Z pierwszej metody powsta艂 po ods膮czeniu jogurt o g臋stej kremowej konsystencji z du偶膮 ilo艣ci膮 kwa艣nej serwatki.

    Kilka 艂y偶ek tego jogurtu wykorzysta艂em do drugiej metody.
    W rezultacie powsta艂 mi po ods膮czeniu niewielkiej ilo艣ci serwatki (kt贸ra nie mia艂a ju偶 kwa艣nego smaku) jogurt o lu藕nej konsystencji serka wiejskiego co wykorzysta艂em do smarowania chleba.

    Pojawia si臋 pytanie: w kt贸rej metodzie by艂o wi臋cej Lactobacillus Reuteri i jakie procesy mia艂y miejsce w ka偶dej z nich?
    Kto mi odpowie?

  39. Dlaczego wszyscy u偶ywaj膮 mleka to zrobienia jogurtu, podczas gdy dr Davis zaleca half and half? Wydaje mi si臋, 偶e odpowednikiem u nas w kraju by艂aby 艣mietana albo 艣mietanka (pr贸buje dociec co lepsze) o zawarto艣ci 12-18% t艂uszczu.

    W ostateczno艣ci zrobi膰 co艣 w stylu half and half, czyli zmiesza膰 t艂uste mleko z t艂ust膮 艣mietan膮 w proporcji 1:1?

    Oczywi艣cie wol臋 mniej t艂uszczu w moim jogurcie, ale mo偶e jego wy偶sza zawarto艣膰 jest istotna dla ca艂ego procesu?

    Czy totalnie m贸wi臋 od czapy i 艣mietana/艣mietanka zupe艂nie si臋 nie nadaj膮 do tego zadania?

    Pozdrowiam!

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz sw贸j komentarz
Mam na imi臋...
Captcha verification failed!
Ocena u偶ytkownika captcha nie powiod艂a si臋. prosz臋 skontaktuj si臋 z nami!