Piona wszystkim! Chciałam się podzielić moim odkryciem, a mianowicie miksturą na dobry sen (Zzz). Składniki mikstury pozwalają ciału naturalnie zwolnić i wejść głebiej w DeepSleep. Drink balansuje autonomiczny układ nerwowy, poziom cukru we krwi oraz reguluje kortyzol:
- 250ml wody
- 1 łyżka stołowa miodu
- torebka rumianku
- 200mg l-teaniny
- 500mg magnezu (najlepiej w formie glicynianiu)
- 500mg tauryny
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki stołowe hydrolizatu kolagenu
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Najpierw zaparzamy herbatkę rumiankową przez 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wypijamy na ciepło na pół godziny przed snem :D
Jak długo stosujesz tą miksturę oraz jakie widzisz efekty?
Skąd akurat takie składniki? 😊
Pozdrawiam
Po prawie dwóch latach problemów ze spaniem mam trochę doświadczeń.
Magnez to podstawa – zaspokajałem RDA i pomimo tego miałem problemy z podtrzymaniem snu także RDA to kpina. Potem przypadkiem odkryłem, że większa dawka pomaga (miałem niestrawność po jedzeniu poza domem i wypiłem sporo magnezowej soli epsom na „rozluźnienie”, pewnie z 10-15g -> 1-1,5g Mg, to była najlepiej przespana noc od dwóch lat). Stosowałem wcześniej teaninę, taurynę i inne aminokwasy – bez tak zdecydowanej (żadnej?) poprawy jak przy magnezie.
Co do miodu/glicyny/kolagenu to stymulują wydzielanie insuliny (nie do końca więc wiem co autorka ma na myśli przez „balansuje poziom cukru” – w sensie robi huśtawkę? :)) – Chris Masterjohn stwierdzi, że insulina czyści krew z aminokwasów innych niż tryptofan i pozwala temuż łatwiej dostać się do mózgu na potrzeby wytwarzania melatoniny – nie mam linków do pubmed ale jemu trochę ufam. No i każdy potwierdzi, że po wieczornych węglach dobrze się zasypia 🙂
Sól przyspiesza wchłanianie cukru także potęguje efekt.
Mogę polecić pyszny i tani jak barszcz musujący drink magnezowy:
– pól litra wody gazowanej (ja gazuję sam zestawem z butlą CO2 z allegro – super moc gazu i ekonomiczność, kupione z Allegro od użytkownika kegpepsi),
– 2,5g soli epsom i 1,7g sody oczyszczonej (jako ciekawostka proporcje są z przepisu na dobrą wodę do parzenia kawy; polecam produkty BIOMUS),
– do smaku ocet jabłkowy (polecam Voelkel od www_marketbio_pl).