Reply To: Maści przeciwbólowe, regeneracja przy kontuzjach różnorakich

Home Forums 💪 Fitness i trening Maści przeciwbólowe, regeneracja przy kontuzjach różnorakich Reply To: Maści przeciwbólowe, regeneracja przy kontuzjach różnorakich

Participant

Maści nie używam, więc nie polecę.

Mogę natomiast polecić prosty protokół, jeśli masz dostęp lub już robisz regularne morsowanie. Od razu po nim robisz szybkie cardio (np. rowerek, orbitrek, pajacyki), a po nim dogrzewasz kontuzjowany staw poprzez mobilizację. Polecił mi to znajomy z kadry polski w podnoszeniu ciężarów. Testowałem ostatnio (akurat mam skręconą kostkę, na finiszu) – przyśpiesza regenerację.

Znajomy fizjo poleca przede wszystkim nie unikać wykonywania pracy przy nadwyrężeniach – intuicyjnie może się wydawać, że powinniśmy przestać się ruszać i to przyśpieszy regenerację. Fakty świadczą jednak o tym, że jest wręcz odwrotnie. Dlatego kluczem jest mobilizacja.

Oczywiście nie mówimy tu o skrajnych przypadkach, kiedy nie ma żadnego zakresu ruchu lub ból jest tak duży, że ewidentnie zdarzyło się coś poważniejszego niż zwichnięcie czy nadwyrężenie.

Dołącz do listy oczekujących Powiadomimy Cię, kiedy produkt będzie ponownie dostępny. Zostaw mejla.

No fields found, please go to settings & save/reset fields