🥣Wywar mięsny / Zupa kolagenowa

Oglądasz 1 wpis (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #18184
    Avatar photoPiona✋!
    Opiekun forum

    Piona ✋!

    Dzisiaj wrzucam przepis na genialny wywar mięsny dla wszystkich carnivorów. Znany także jako zupa kolagenowa, o której właściwościach poczytacie w tym artykule.

    💡 Dotychczas taką zupę gotowałem na gazie w regularnym garnku. Jednak po tym jak uciąłem sobie drzemkę i obudziły mnie 3 zastępy straży pożarnej: A. Nigdy przenigdy niczego nie zostawiam na gazie bez nadzoru i B. zaopatrzyłem się w najlepszy wolnowar jaki znalazłem InstantPot model Pro Crisp 8 (kod: BIOHAKER). Dla świętego spokoju😌

    wywar z mięsa i kości zupa kolagenowa

    Wywar mięsny. Składniki:
    • 1 cały kurczak zagrodowy (bez antybiotyków, bez GMO) lub przepiórka
    • 300g żołądków drobiowych
    • 300g serc drobiowych
    • 300g wątróbek drobiowych
    • 300g kurzych łapek i/lub przekrojone kości szpikowe (z widocznym szpikiem) eko
    • opakowanie zielonego pieprzu + kilka plastrów imbiru + liść laurowy
    • można dodać kilka marchewek, pietruszek i cebulę
    • 2 łyżki octu jabłkowego

    Wszystkie składniki umieszczam w InstantPot. Zalewam wodą. Dodaję dwie łyżki stołowe octu jabłkowego (domowego, mętnego – z matką). Ocet pomoże zmiękczyć kości i wyciągnąć z nich minerały. Ustawiam InstantPot na opcję SlowCook i czas na 15 godzin.

    Po ugotowaniu odlewam wywar, a z pozostałego mięsa robię wysokobiałkowy pasztet. Bajecznie prosty do zrobienia.

    Potrzebujecie:
    • wszystkie pozostałe z gotowania warzywa i mięso, oddzielone oczywiście od kości
    • blender do zblendowania
    • przyprawy (u mnie sumak, czosnek, kminek, sól kłodawska, pieprz czarny)
    • szklanka wywaru
    • 150g bio mąki owsianej albo z soczewicy od @Niro  (kod:biohaker)
    • 4 jajka

    Wszystkie składniki blenduję na gęstą masę. Przekładam do wysmarowanej masłem formy i piekę w piekarniku ustawionym na 180C przez 50 minut. Zapach jest tak samo apetyczny jak smak 🙂

    Dwa grube plastry takiego pasztetu i kubek gorącego wywaru z rozpuszczonym w nim żółtkiem jednego jaja + łyżeczką soku z cytryny (wit C to dobra para dla kolagenu) stanową niesamowicie gęste odżywczo śniadanie. Idealny pierwszy posiłek dnia 🙂

    Smacznego!

    #bendegozjad

    pasztet domowy wywar z mięsa i kości kolagenowy

    #18328
    dawidorr9
    Uczestnik

    Super przepis! Czy umieścisz może również przepis na pasztet? Pewnie to będą dwa/trzy kroki ale dla laików kuchennych zawsze będzie to pomocne 😀 Piona

Oglądasz 1 wpis (wszystkich: 2)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Dołącz do listy oczekujących Powiadomimy Cię, kiedy produkt będzie ponownie dostępny. Zostaw mejla.