🥣Wywar mięsny / Zupa kolagenowa
Home › Forums › 🍴 Dieta, żywienie, detoks › 👨🍳 Kuchnia Biohakera. Forumowy Przepiśnik › 🥣Wywar mięsny / Zupa kolagenowa
- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 8 months, 2 weeks ago by Ewelina1313.
- Nie jesteś zalogowany! zaloguj się.
- AuthorPosts
- 13 lutego 2024 at 12:42 #18184Piona✋!Keymaster
Piona ✋!
Dzisiaj wrzucam przepis na genialny wywar mięsny dla wszystkich carnivorów. Znany także jako zupa kolagenowa, o której właściwościach poczytacie w tym artykule.
💡 Dotychczas taką zupę gotowałem na gazie w regularnym garnku. Jednak po tym jak uciąłem sobie drzemkę i obudziły mnie 3 zastępy straży pożarnej: A. Nigdy przenigdy niczego nie zostawiam na gazie bez nadzoru i B. zaopatrzyłem się w najlepszy wolnowar jaki znalazłem InstantPot model Pro Crisp 8 (kod: BIOHAKER). Dla świętego spokoju😌
Wywar mięsny. Składniki:
- 1 cały kurczak zagrodowy (bez antybiotyków, bez GMO) lub przepiórka
- 300g żołądków drobiowych
- 300g serc drobiowych
- 300g wątróbek drobiowych
- 300g kurzych łapek i/lub przekrojone kości szpikowe (z widocznym szpikiem) eko
- opakowanie zielonego pieprzu + kilka plastrów imbiru + liść laurowy
- można dodać kilka marchewek, pietruszek i cebulę
- 2 łyżki octu jabłkowego
Wszystkie składniki umieszczam w InstantPot. Zalewam wodą. Dodaję dwie łyżki stołowe octu jabłkowego (domowego, mętnego – z matką). Ocet pomoże zmiękczyć kości i wyciągnąć z nich minerały. Ustawiam InstantPot na opcję SlowCook i czas na 15 godzin.
Po ugotowaniu odlewam wywar, a z pozostałego mięsa robię wysokobiałkowy pasztet. Bajecznie prosty do zrobienia.
Potrzebujecie:
- wszystkie pozostałe z gotowania warzywa i mięso, oddzielone oczywiście od kości
- blender do zblendowania
- przyprawy (u mnie sumak, czosnek, kminek, sól kłodawska, pieprz czarny)
- szklanka wywaru
- 150g bio mąki owsianej albo z soczewicy od @Niro (kod:biohaker)
- 4 jajka
Wszystkie składniki blenduję na gęstą masę. Przekładam do wysmarowanej masłem formy i piekę w piekarniku ustawionym na 180C przez 50 minut. Zapach jest tak samo apetyczny jak smak 🙂
Dwa grube plastry takiego pasztetu i kubek gorącego wywaru z rozpuszczonym w nim żółtkiem jednego jaja + łyżeczką soku z cytryny (wit C to dobra para dla kolagenu) stanową niesamowicie gęste odżywczo śniadanie. Idealny pierwszy posiłek dnia 🙂
Smacznego!
#bendegozjad
21 lutego 2024 at 15:02 #18328dawidorr9ParticipantSuper przepis! Czy umieścisz może również przepis na pasztet? Pewnie to będą dwa/trzy kroki ale dla laików kuchennych zawsze będzie to pomocne 😀 Piona
8 maja 2024 at 10:53 #18652Ewelina1313ParticipantCześć! Dzięki za przepis. Głupie pytanie, ale na którym etapie zakupu pojawia się opcja wpisania Twojego kodu rabatowego? Nie jestem w stanie tego znaleźć 🙂
- AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.