Domowy jogurt Narine to pożywienie o potężnej mocy regulacyjnej i regeneracyjnej. Czytanie o wpływie tej pożytecznej bakterii na ludzki organizm jest jak czytanie greckich mitów. Rozmach i skala sprawia wrażenie przesadzonej fantazji. Okazuje się jednak, że za Narine stoi kilkadziesiąt lat badań z wielu międzynarodowych ośrodków.
Osobiście namnażam tą bakterię regularnie w mojej ulubionej jogurtownicy. Oprócz odmładzających i zwiekszających poziom testosteronu jogurtów L.Reuteri, jogurty Narine są moimi ulubionymi narzędziami optymalizacji pracy organizmu.
Czym jest ten mikroorganizm o przyjemnie brzmiącej nazwie i dlaczego na stałe zagościł w moje narzędziówce?
Co to jest Narine
Bakteria Narine została odkryta i wyizolowana w 1954 roku przez ormiańskiego naukowca Levona Erzinkyana. Ten wyjątkowy szczep bakterii kwasu mlekowego wyróżnia się wyjątkową żywotnością i odpornością na antybiotyki, żółć i kwas. Jest znacznie większy od większości bakterii mikrobiomu.
To taki dobry policjant na koksie, który niszczy wszelkiego rodzaju patogeny, złe bakterie i wirusy w przewodzie pokarmowym człowieka. Co ciekawe bakteria ta została wyizolowana ze smółki (pierwszego wypróżnienia) wnuczki odkrywcy, a sam mikroorganizm nie wystepuje nigdzie indziej w przyrodzie — tylko w organizmie człowieka.

Warto tutaj nadmienić, że Narine jest także częścią rosyjskiego programu Healthy Eating, czyli listy produktów, która jest rekomendowana dla każdego Rosjanina zarówno zdrowego, jak i chorego. Warto rownież zaznaczyć, że rosyjska medycyna w wielu obszarach, w tym profilaktyce wyprzedza zachodnią medycynę o kilka długości.
💡 Dlaczego jogurt a nie kapsułki? Ilość mirkoorganizmów w jednej łyżce stołowej domowego jogurtu wielokrotnie przekracza ich ilość w całym opakowaniu kapsułek.
Jak kolonizajca marine wpływa na organizm?
Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine:
- ma złożone działanie przeciwzapalne. Wspomaga i promuje produkcję interferonu, naturalnej substancji wytwarzanej przez komórki organizmu, która odpowiada za układ odpornościowy. Interferon odpowida za produkcję przeciwciał zwalczających infekcje.
- ma zdolności do odtwarzania naturalnej mikroflory człowieka oraz hamowania i niszczenia bakterii chorobotwórczych.
- zwiększa przyswajanie wapnia, fosforu, witamin, białek i węglowodanów.
- posiada wysoką zdolnośc wytwarzania witamin.
- ma szerokie zastosowanie, dzięki czemu szczep ten jest włączany do wsparcia leczenia pacjentów z nowotworami, białaczką lub AIDS.
- wykazuje wysoką aktywność przeciwbakteryjną, antybiotyczną i przeciwgrzybiczą wobec mikroorganizmów patogennych i oportunistycznych.
- jest wysoce odporny na antybiotyki, chemioterapię i środki antyseptyczne.
- jest stosowany od ponad 60 lat u niemowląt, dzieci i dorosłych bez zgłaszanych działań niepożądanych.
- ma duże zdolności adaptacyjne i pozostaje w jelitach przez długi czas. Bakteria przeżywa w jelicie przez dwa tygodnie i może się tam namnażać.
- ma wyraźne właściwości klejące, uszczelnia błonę śluzową jelita i zapobiega przedostawaniu się patogenów i toksyn do organizmu.
Do chwili obecnej przeprowadzono około 200 badań klinicznych i opublikowano artykuły dokumentujące bezpieczeństwo, skuteczność i efektywność Narine. Przetestowano go na ponad 40 000 osób i każdy wynik wykazał pozytywny wpływ na proces leczenia, bez zgłaszanych skutków ubocznych.
Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine
Narine jest probiotykiem typowo ludzkim ponieważ bakteria ta jest naturalnie obecna w naszym organizmie od urodzenia. Jednak z czasem, w wyniku stresu, niewłaciwego odżywiania, zanieczyszczonego środowiska czy wszechobecnych chemikaliów, liczba dobrych bakterii drastycznie spada, co uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego ważne jest uzupełnienie flory bakteryjnej m.in. o bakterie Narine, aby przywrócić mikrobiotyczne ustawienia fabryczne.
A najlepiej zrobić to w formie obłędnie smacznego domowego jogurtu 🙂
Jak zrobić jogurt Narine?
Jogurt można przygotowac na dwa sposoby. Najprostszym będzie zaopatrzenie się w jogurtownicę. Urządzenie dostepne jest w przystępnej cenie i pozwoli oszczędzić sporo czasu i nerwów. Najlepsza jogurtownica jaką znalazłem na polskim rynku to urządzenie marki Biowin (dawniej Browin, pod taką nazwą można je nadal znaleźc w sklepach).
Jej duża 1,5l pojemność oznacza przyrządzanie jogurtu dla całej rodziny jedynie raz w tygodniu. Regulacja temperatury i czasu pozwala na precyzyjne dobranie parametrów do potrzeb różnych szczepów i produktów. Od jogurtu, przez kefiry po domowej roboty sery.

Jak przyrządzić jogurt Narine aby każdorazowo wyszedł idealny?
Potrzebujesz 1,5 litra mleka, najlepiej koziego i zakwaskę narine od Narum. Mleko podgrzewam do 80°C i studzę do 42°C. Wlewam do jogurtownicy, wsypuję zamkwaskę i mieszam. Swego czasu dodawałem 2 łyżki stołowe inuliny jako pożywki dla bakterii, ale okazuje się, że zupełnie nie ma takiej porzeby. Ustawiam czas na 38 godzin a temperaturę na 42°C i racam do zajęć. Jogurtownica sygnałem dzwiękowym powiadamia mnie o gotowym jogurcie. Schładzam go w lodówce, chociaż czasem podjadam na ciepło bo cieżko sie oprzeć tej aksamitnej, gęstej, kremowej kosystencji.
Proces możesz obejrzeć na poniższych relacjach.
Drugi sposób, który testowałem do jogurt przygotowany na tzw.oko:
- W pierwszej kolejności musimy przygotować wysterylizowany garnek (stalowy lub emaliowany). Do sterylizacji można użyć wrzątku. Następnie 1,5l litra mleka należy podgrzać podgrzac do temperatury 80°C, a potem schłodzić do temperatury 38-42°C. Warto posiłkowac się dobrym termometrem, np. tym tutaj.
- Kolejno należy rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C), dodać do pozostałego mleka i dobrze wymieszać.
- Umieścić garnek w pikaraniku rozgrzanym do 40°C, lub owiąć go ręcznikiem i ustawić obok kaloryfera w sezonie grzewczym. Zapewnisz tym samym stałą temperaturę 38-42°C. Jogurt będzie gotowy po 9-11 godzinach. Schłodź go w lodówce, et voila! Jogurt Narine jest gotowy do spożycia.
💡Jak często i jak długo spożywać jogurt Narine? Osobiście zjadam go przez dwa tygodnie, a następnie przerzucam się na wieloszczepowe kefiry takie jak wyśmienity Matsun. Po około w miesiącach wracam do Narine i powtarzam 2 tygodniową sesję domowych jogurtów.
W zakładce $kody znajdziecie 7% kod zniżkowy na wszystkie produkty Narum, w tym na zakwaski jogurtowe Narine, które kupicie pod tym linkiem. Jeśli zamiast robienia pysznych jogurtów wolicie zakupić bakterie Narine w kapsułkach to sprawdzcie ten produkt. Dla wegetarian i wegan jest też wersja zakwaski do przygotowania na mleku sojowym bądź owsianym, o tutaj.
Konieczna jest zakwaska, czy można kupić Narine w tabletkach i zrobić jogurt w podobny sposób jak L.Reuteri, jedynie temperature na 42 stopnie zmienić?
Pozdrawiam 🙂
Obstawiałbym, że zawartość kapsułki jest taka sama jak zawartość saszetki z zakwaską 🙂
„Mleko podgrzewam do 80°C i studzę do 42°C” to się już dzieje w jogurtownicy, czy jak?
A mnie coś ten jogurt nie wyszedł, może dlatego, że trzymałam go w jogurtownicy 12 godz. a nie 38. Zastanawia mnie skąd akurat 38 godz.? Ostatecznie do mleka dodawałam kupnego jogurtu + zakwaskę i wtedy było ok, ale ostatecznie nie wiem czy ten Narine się rozmnożył bo wyjątkowo on nie chce się rozpuści w tym mleku. Nie wiem co robię źle.
Dawno temu była w rodzinie jogurtownica i można było jeden słoiczek(jeden z sześciu, chyba) użyć jako starter do następnej produkcji.
Czy w tym przypadku ten sposób znajdzie zastosowanie?
Robię sobie kefir w stylu tybetańskim, w którym głównym kosztem jest mleko, dlatego pytam.
Czy do zrobienia kolejnej porcji jogurtu zamiast zakwaski mogę użyć kilku łyżek uprzednio przygotowanego jogurtu z Narine?
Dlaczego w jogurtownicy ustawiasz czas na 38 godz. a gdy piszesz o sposobie ,na oko” to twierdzisz że wystarczy 9-11 godzin ?
Dzień dobry! Bardzo cieszymy się, że nasza jogurtownica spełnia oczekiwania. Chcemy jedynie nadmienić, że z nazewnictwem naszej firmy jest zupełnie odwrotnie – teraz Browin – dawniej Biowin! Pozdrawiamy! 🙂