Domowy jogurt Narine to po┼╝ywienie o pot─Ö┼╝nej mocy regulacyjnej i regeneracyjnej. Czytanie o wp┼éywie tej po┼╝ytecznej bakterii na ludzki organizm jest jak czytanie greckich mit├│w. Rozmach i skala sprawia wra┼╝enie przesadzonej fantazji. Okazuje si─Ö jednak, ┼╝e za Narine stoi kilkadziesi─ůt lat bada┼ä z wielu mi─Ödzynarodowych o┼Ťrodk├│w.

Osobi┼Ťcie namna┼╝am t─ů bakteri─Ö regularnie w mojej ulubionej jogurtownicy. Opr├│cz odm┼éadzaj─ůcych i zwiekszaj─ůcych poziom testosteronu jogurt├│w L.Reuteri, jogurty Narine s─ů moimi ulubionymi narz─Ödziami optymalizacji pracy organizmu.

Czym jest ten mikroorganizm o przyjemnie brzmi─ůcej nazwie i dlaczego na sta┼ée zago┼Ťci┼é w moje narz─Ödzi├│wce?

Co to jest Narine

Bakteria Narine zosta┼éa odkryta i wyizolowana w 1954 roku przez ormia┼äskiego naukowca Levona Erzinkyana. Ten wyj─ůtkowy szczep bakterii kwasu mlekowego wyr├│┼╝nia si─Ö wyj─ůtkow─ů ┼╝ywotno┼Ťci─ů i odporno┼Ťci─ů na antybiotyki, ┼╝├│┼é─ç i kwas. Jest znacznie wi─Ökszy od wi─Ökszo┼Ťci bakterii mikrobiomu.

To taki dobry policjant na koksie, kt├│ry niszczy wszelkiego rodzaju patogeny, z┼ée bakterie i wirusy w przewodzie pokarmowym cz┼éowieka. Co ciekawe bakteria ta zosta┼éa wyizolowana ze sm├│┼éki (pierwszego wypr├│┼╝nienia) wnuczki odkrywcy, a sam mikroorganizm nie wystepuje nigdzie indziej w przyrodzie ÔÇö tylko w organizmie cz┼éowieka.

Warto tutaj nadmieni─ç, ┼╝e Narine jest tak┼╝e cz─Ö┼Ťci─ů rosyjskiego programu Healthy Eating, czyli listy produkt├│w, kt├│ra jest rekomendowana dla ka┼╝dego Rosjanina zar├│wno zdrowego, jak i chorego. Warto rownie┼╝ zaznaczy─ç, ┼╝e rosyjska medycyna w wielu obszarach, w tym profilaktyce wyprzedza zachodni─ů medycyn─Ö o kilka d┼éugo┼Ťci.

­čĺí Dlaczego jogurt a nie kapsu┼éki? Ilo┼Ť─ç mirkoorganizm├│w w jednej ┼éy┼╝ce sto┼éowej domowego jogurtu wielokrotnie przekracza ich ilo┼Ť─ç w ca┼éym opakowaniu kapsu┼éek.

Jak kolonizajca marine wpływa na organizm?

Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine:

  • ma z┼éo┼╝one dzia┼éanie przeciwzapalne. Wspomaga i promuje produkcj─Ö interferonu, naturalnej substancji wytwarzanej przez kom├│rki organizmu, kt├│ra odpowiada za uk┼éad odporno┼Ťciowy. Interferon odpowida za produkcj─Ö przeciwcia┼é zwalczaj─ůcych infekcje.
  • ma zdolno┼Ťci do odtwarzania naturalnej mikroflory cz┼éowieka oraz hamowania i niszczenia bakterii chorobotw├│rczych.
  • zwi─Öksza przyswajanie wapnia, fosforu, witamin, bia┼éek i w─Öglowodan├│w.
  • posiada wysok─ů zdolno┼Ťc wytwarzania witamin.
  • ma szerokie zastosowanie, dzi─Öki czemu szczep ten jest w┼é─ůczany do wsparcia leczenia pacjent├│w z nowotworami, bia┼éaczk─ů lub AIDS.
  • wykazuje wysok─ů aktywno┼Ť─ç przeciwbakteryjn─ů, antybiotyczn─ů i przeciwgrzybicz─ů wobec mikroorganizm├│w patogennych i oportunistycznych.
  • jest wysoce odporny na antybiotyki, chemioterapi─Ö i ┼Ťrodki antyseptyczne.
  • jest stosowany od ponad 60 lat u niemowl─ůt, dzieci i doros┼éych bez zg┼éaszanych dzia┼éa┼ä niepo┼╝─ůdanych.
  • ma du┼╝e zdolno┼Ťci adaptacyjne i pozostaje w jelitach przez d┼éugi czas. Bakteria prze┼╝ywa w jelicie przez dwa tygodnie i mo┼╝e si─Ö tam namna┼╝a─ç.
  • ma wyra┼║ne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci klej─ůce, uszczelnia b┼éon─Ö ┼Ťluzow─ů jelita i zapobiega przedostawaniu si─Ö patogen├│w i toksyn do organizmu.

Do chwili obecnej przeprowadzono oko┼éo 200 bada┼ä klinicznych i opublikowano artyku┼éy dokumentuj─ůce bezpiecze┼ästwo, skuteczno┼Ť─ç i efektywno┼Ť─ç Narine. Przetestowano go na ponad 40 000 os├│b i ka┼╝dy wynik wykaza┼é pozytywny wp┼éyw na proces leczenia, bez zg┼éaszanych skutk├│w ubocznych.

Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine 

Narine jest probiotykiem typowo ludzkim poniewa┼╝ bakteria ta jest naturalnie obecna w naszym organizmie od urodzenia. Jednak z czasem, w wyniku stresu, niew┼éaciwego od┼╝ywiania, zanieczyszczonego ┼Ťrodowiska czy wszechobecnych chemikali├│w, liczba dobrych bakterii drastycznie spada, co uniemo┼╝liwia prawid┼éowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego wa┼╝ne jest uzupe┼énienie flory bakteryjnej m.in. o bakterie Narine, aby przywr├│ci─ç mikrobiotyczne ustawienia fabryczne.

A najlepiej zrobi─ç to w formie ob┼é─Ödnie smacznego domowego jogurtu ­čÖé

Jak zrobi─ç jogurt Narine?

Jogurt mo┼╝na przygotowac na dwa sposoby. Najprostszym b─Ödzie zaopatrzenie si─Ö w jogurtownic─Ö. Urz─ůdzenie dostepne jest w przyst─Öpnej cenie i pozwoli oszcz─Ödzi─ç sporo czasu i nerw├│w. Najlepsza jogurtownica jak─ů znalaz┼éem na polskim rynku to urz─ůdzenie marki Biowin (dawniej Browin, pod tak─ů nazw─ů mo┼╝na je nadal znale┼║c w sklepach).

Jej du┼╝a 1,5l pojemno┼Ť─ç oznacza przyrz─ůdzanie jogurtu dla ca┼éej rodziny jedynie raz w tygodniu. Regulacja temperatury i czasu pozwala na precyzyjne dobranie parametr├│w do potrzeb r├│┼╝nych szczep├│w i produkt├│w. Od jogurtu, przez kefiry po domowej roboty sery.

Jak przyrz─ůdzi─ç jogurt Narine aby ka┼╝dorazowo wyszed┼é idealny?

Potrzebujesz 1,5 litra mleka, najlepiej koziego i zakwaskę narine od Narum. Mleko podgrzewam do 80°C i studzę do 42°C. Wlewam do jogurtownicy, wsypuję zamkwaskę i mieszam. Swego czasu dodawałem 2 łyżki stołowe inuliny jako pożywki dla bakterii, ale okazuje się, że zupełnie nie ma takiej porzeby. Ustawiam czas na 38 godzin a temperaturę na 42°C i racam do zajęć. Jogurtownica sygnałem dzwiękowym powiadamia mnie o gotowym jogurcie. Schładzam go w lodówce, chociaż czasem podjadam na ciepło bo cieżko sie oprzeć tej aksamitnej, gęstej, kremowej kosystencji.

Proces mo┼╝esz obejrze─ç na poni┼╝szych relacjach.

jogurt narine

Drugi sposób, który testowałem do jogurt przygotowany na tzw.oko:

  • W pierwszej kolejno┼Ťci musimy przygotowa─ç wysterylizowany garnek (stalowy lub emaliowany). Do sterylizacji mo┼╝na u┼╝y─ç wrz─ůtku. Nast─Öpnie 1,5l litra mleka nale┼╝y podgrza─ç podgrzac do temperatury 80┬░C, a potem sch┼éodzi─ç do temperatury 38-42┬░C. Warto posi┼ékowac si─Ö dobrym termometrem, np. tym tutaj.
  • Kolejno nale┼╝y rozpu┼Ťci─ç zawarto┼Ť─ç jednej saszetki w 50 ml ciep┼éej wody lub mleka (34-35┬░C), doda─ç do pozosta┼éego mleka i dobrze wymiesza─ç.
  • Umie┼Ťci─ç garnek w pikaraniku rozgrzanym do 40┬░C, lub owi─ů─ç go r─Öcznikiem i ustawi─ç obok kaloryfera w sezonie grzewczym. Zapewnisz tym samym sta┼é─ů temperatur─Ö 38-42┬░C. Jogurt b─Ödzie gotowy po 9-11 godzinach. Sch┼éod┼║ go w lod├│wce, et voila! Jogurt Narine jest gotowy do spo┼╝ycia.

­čĺíJak cz─Östo i jak d┼éugo spo┼╝ywa─ç jogurt Narine? Osobi┼Ťcie zjadam go przez dwa tygodnie, a nast─Öpnie przerzucam si─Ö na wieloszczepowe kefiry takie jak wy┼Ťmienity Matsun. Po oko┼éo w miesi─ůcach wracam do Narine i powtarzam 2 tygodniow─ů sesj─Ö domowych jogurt├│w.

W zak┼éadce $kody znajdziecie 7% kod zni┼╝kowy na wszystkie produkty Narum, w tym na zakwaski jogurtowe Narine, kt├│re kupicie pod tym linkiem. Je┼Ťli zamiast robienia pysznych jogurt├│w wolicie zakupi─ç bakterie Narine w kapsu┼ékach to sprawdzcie ten produkt. Dla wegetarian i wegan jest te┼╝ wersja zakwaski do przygotowania na mleku sojowym b─ůd┼║ owsianym, o tutaj.

3 KOMENTARZE

  1. Konieczna jest zakwaska, czy mo┼╝na kupi─ç Narine w tabletkach i zrobi─ç jogurt w podobny spos├│b jak L.Reuteri, jedynie temperature na 42 stopnie zmieni─ç?

    Pozdrawiam ­čÖé

    • Obstawia┼ébym, ┼╝e zawarto┼Ť─ç kapsu┼éki jest taka sama jak zawarto┼Ť─ç saszetki z zakwask─ů ­čÖé

  2. Dzie┼ä dobry! Bardzo cieszymy si─Ö, ┼╝e nasza jogurtownica spe┼énia oczekiwania. Chcemy jedynie nadmieni─ç, ┼╝e z nazewnictwem naszej firmy jest zupe┼énie odwrotnie – teraz Browin – dawniej Biowin! Pozdrawiamy! ­čÖé

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz sw├│j komentarz
Mam na imi─Ö...