Domowy jogurt Narine to pożywienie o potężnej mocy regulacyjnej i regeneracyjnej. Czytanie o wpływie tej pożytecznej bakterii na ludzki organizm jest jak czytanie greckich mitów. Rozmach i skala sprawia wrażenie przesadzonej fantazji. Okazuje się jednak, że za Narine stoi kilkadziesiąt lat badań z wielu międzynarodowych ośrodków.

Osobiście namnażam tą bakterię regularnie w mojej ulubionej jogurtownicy. Oprócz odmładzających i zwiekszających poziom testosteronu jogurtów L.Reuteri, jogurty Narine są moimi ulubionymi narzędziami optymalizacji pracy organizmu.

Czym jest ten mikroorganizm o przyjemnie brzmiącej nazwie i dlaczego na stałe zagościł w moje narzędziówce?

Co to jest Narine

Bakteria Narine została odkryta i wyizolowana w 1954 roku przez ormiańskiego naukowca Levona Erzinkyana. Ten wyjątkowy szczep bakterii kwasu mlekowego wyróżnia się wyjątkową żywotnością i odpornością na antybiotyki, żółć i kwas. Jest znacznie większy od większości bakterii mikrobiomu.

To taki dobry policjant na koksie, który niszczy wszelkiego rodzaju patogeny, złe bakterie i wirusy w przewodzie pokarmowym człowieka. Co ciekawe bakteria ta została wyizolowana ze smółki (pierwszego wypróżnienia) wnuczki odkrywcy, a sam mikroorganizm nie wystepuje nigdzie indziej w przyrodzie — tylko w organizmie człowieka.

Warto tutaj nadmienić, że Narine jest także częścią rosyjskiego programu Healthy Eating, czyli listy produktów, która jest rekomendowana dla każdego Rosjanina zarówno zdrowego, jak i chorego. Warto rownież zaznaczyć, że rosyjska medycyna w wielu obszarach, w tym profilaktyce wyprzedza zachodnią medycynę o kilka długości.

💡 Dlaczego jogurt a nie kapsułki? Ilość mirkoorganizmów w jednej łyżce stołowej domowego jogurtu wielokrotnie przekracza ich ilość w całym opakowaniu kapsułek.

Jak kolonizajca marine wpływa na organizm?

Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine:

  • ma złożone działanie przeciwzapalne. Wspomaga i promuje produkcję interferonu, naturalnej substancji wytwarzanej przez komórki organizmu, która odpowiada za układ odpornościowy. Interferon odpowida za produkcję przeciwciał zwalczających infekcje.
  • ma zdolności do odtwarzania naturalnej mikroflory człowieka oraz hamowania i niszczenia bakterii chorobotwórczych.
  • zwiększa przyswajanie wapnia, fosforu, witamin, białek i węglowodanów.
  • posiada wysoką zdolnośc wytwarzania witamin.
  • ma szerokie zastosowanie, dzięki czemu szczep ten jest włączany do wsparcia leczenia pacjentów z nowotworami, białaczką lub AIDS.
  • wykazuje wysoką aktywność przeciwbakteryjną, antybiotyczną i przeciwgrzybiczą wobec mikroorganizmów patogennych i oportunistycznych.
  • jest wysoce odporny na antybiotyki, chemioterapię i środki antyseptyczne.
  • jest stosowany od ponad 60 lat u niemowląt, dzieci i dorosłych bez zgłaszanych działań niepożądanych.
  • ma duże zdolności adaptacyjne i pozostaje w jelitach przez długi czas. Bakteria przeżywa w jelicie przez dwa tygodnie i może się tam namnażać.
  • ma wyraźne właściwości klejące, uszczelnia błonę śluzową jelita i zapobiega przedostawaniu się patogenów i toksyn do organizmu.

Do chwili obecnej przeprowadzono około 200 badań klinicznych i opublikowano artykuły dokumentujące bezpieczeństwo, skuteczność i efektywność Narine. Przetestowano go na ponad 40 000 osób i każdy wynik wykazał pozytywny wpływ na proces leczenia, bez zgłaszanych skutków ubocznych.

Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine 

Narine jest probiotykiem typowo ludzkim ponieważ bakteria ta jest naturalnie obecna w naszym organizmie od urodzenia. Jednak z czasem, w wyniku stresu, niewłaciwego odżywiania, zanieczyszczonego środowiska czy wszechobecnych chemikaliów, liczba dobrych bakterii drastycznie spada, co uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego ważne jest uzupełnienie flory bakteryjnej m.in. o bakterie Narine, aby przywrócić mikrobiotyczne ustawienia fabryczne.

A najlepiej zrobić to w formie obłędnie smacznego domowego jogurtu 🙂

Jak zrobić jogurt Narine?

Jogurt można przygotowac na dwa sposoby. Najprostszym będzie zaopatrzenie się w jogurtownicę. Urządzenie dostepne jest w przystępnej cenie i pozwoli oszczędzić sporo czasu i nerwów. Najlepsza jogurtownica jaką znalazłem na polskim rynku to urządzenie marki Biowin (dawniej Browin, pod taką nazwą można je nadal znaleźc w sklepach).

Jej duża 1,5l pojemność oznacza przyrządzanie jogurtu dla całej rodziny jedynie raz w tygodniu. Regulacja temperatury i czasu pozwala na precyzyjne dobranie parametrów do potrzeb różnych szczepów i produktów. Od jogurtu, przez kefiry po domowej roboty sery.

Jak przyrządzić jogurt Narine aby każdorazowo wyszedł idealny?

Potrzebujesz 1,5 litra mleka, najlepiej koziego i zakwaskę narine od Narum. Mleko podgrzewam do 80°C i studzę do 42°C. Wlewam do jogurtownicy, wsypuję zamkwaskę i mieszam. Swego czasu dodawałem 2 łyżki stołowe inuliny jako pożywki dla bakterii, ale okazuje się, że zupełnie nie ma takiej porzeby. Ustawiam czas na 38 godzin a temperaturę na 42°C i racam do zajęć. Jogurtownica sygnałem dzwiękowym powiadamia mnie o gotowym jogurcie. Schładzam go w lodówce, chociaż czasem podjadam na ciepło bo cieżko sie oprzeć tej aksamitnej, gęstej, kremowej kosystencji.

Proces możesz obejrzeć na poniższych relacjach.

jogurt narine

Drugi sposób, który testowałem do jogurt przygotowany na tzw.oko:

  • W pierwszej kolejności musimy przygotować wysterylizowany garnek (stalowy lub emaliowany). Do sterylizacji można użyć wrzątku. Następnie 1,5l litra mleka należy podgrzać podgrzac do temperatury 80°C, a potem schłodzić do temperatury 38-42°C. Warto posiłkowac się dobrym termometrem, np. tym tutaj.
  • Kolejno należy rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C), dodać do pozostałego mleka i dobrze wymieszać.
  • Umieścić garnek w pikaraniku rozgrzanym do 40°C, lub owiąć go ręcznikiem i ustawić obok kaloryfera w sezonie grzewczym. Zapewnisz tym samym stałą temperaturę 38-42°C. Jogurt będzie gotowy po 9-11 godzinach. Schłodź go w lodówce, et voila! Jogurt Narine jest gotowy do spożycia.

💡Jak często i jak długo spożywać jogurt Narine? Osobiście zjadam go przez dwa tygodnie, a następnie przerzucam się na wieloszczepowe kefiry takie jak wyśmienity Matsun. Po około w miesiącach wracam do Narine i powtarzam 2 tygodniową sesję domowych jogurtów.

W zakładce $kody znajdziecie 7% kod zniżkowy na wszystkie produkty Narum, w tym na zakwaski jogurtowe Narine, które kupicie pod tym linkiem. Jeśli zamiast robienia pysznych jogurtów wolicie zakupić bakterie Narine w kapsułkach to sprawdzcie ten produkt. Dla wegetarian i wegan jest też wersja zakwaski do przygotowania na mleku sojowym bądź owsianym, o tutaj.

13 KOMENTARZE

  1. Konieczna jest zakwaska, czy można kupić Narine w tabletkach i zrobić jogurt w podobny sposób jak L.Reuteri, jedynie temperature na 42 stopnie zmienić?

    Pozdrawiam 🙂

  2. A mnie coś ten jogurt nie wyszedł, może dlatego, że trzymałam go w jogurtownicy 12 godz. a nie 38. Zastanawia mnie skąd akurat 38 godz.? Ostatecznie do mleka dodawałam kupnego jogurtu + zakwaskę i wtedy było ok, ale ostatecznie nie wiem czy ten Narine się rozmnożył bo wyjątkowo on nie chce się rozpuści w tym mleku. Nie wiem co robię źle.

  3. Dawno temu była w rodzinie jogurtownica i można było jeden słoiczek(jeden z sześciu, chyba) użyć jako starter do następnej produkcji.
    Czy w tym przypadku ten sposób znajdzie zastosowanie?
    Robię sobie kefir w stylu tybetańskim, w którym głównym kosztem jest mleko, dlatego pytam.

  4. Dzień dobry! Bardzo cieszymy się, że nasza jogurtownica spełnia oczekiwania. Chcemy jedynie nadmienić, że z nazewnictwem naszej firmy jest zupełnie odwrotnie – teraz Browin – dawniej Biowin! Pozdrawiamy! 🙂

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz swój komentarz
Mam na imię...
Captcha verification failed!
Ocena użytkownika captcha nie powiodła się. proszę skontaktuj się z nami!